Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihlavě pomohla s černou skládkou soukromá firma

Jihlavě pomohla s černou skládkou soukromá firma

Soukromá firma Autodíly Frey z Velkého Beranova pomohla jihlavskému magistrátu uklidit černou skládku, náklady na likvidaci nelegálních skládek stále narůstají.

Majitel firmy nabídl pomoc při likvidaci dvou velkých černých skládek v lese u Kozlova, firma poskytla nákladní auto na odvoz nepořádku a uhradila i uložení odpadu na skládce.

cernaskladka-05.JPG
„Jsem myslivec, mám vztah k přírodě. Když jsem v lese viděl hromady odpadu, kolem kterých bylo i rozbité sklo, které může být nebezpečné pro zvěř, ale samozřejmě i pro návštěvníky lesa, rozhodl jsem se alespoň takto pomoci,“ uvedl k motivům své pomoci majitel firmy Aleš Frey. Do budoucna chce firma podobnou pomoc zopakovat. „Co se týká firem podnikajících v autodílech, jejich pověst v oblasti životního prostředí není zrovna ideální. Chtěl bych to změnit,“ dodal Aleš Frey.

Na jihlavském magistrátu se podobnou pomocí nesetkávají často. „Takový přístup soukromníka nepamatuji, velmi to oceňujeme. Z lesa jsme s pomocí pana Freye odvezli více než tunu odpadu. Byly to pneumatiky, skla, plasty, nárazníky, textilie, čalounění, sedadla a další komponenty z aut. Bylo by přínosné, kdyby přístup pana Freye inspiroval i další podnikatele,“ ohodnotil přístup firmy Robert Ďásek z odboru životního prostředí.

K dohodě o pomoci došlo během pravidelné kontroly ve firmě, která má už dlouhodobě záležitosti životního prostředí v pořádku. „Postihy jsou vysoké a my si to uvědomujeme. Naše pomoc skutečně není splátka nějaké pokuty, je to vstřícný krok životnímu prostředí a práce na renomé firmy,“ dodal Aleš Frey.

V loňském roce utratil odbor životního prostředí Magistrátu města Jihlavy za likvidaci černých skládek ve městě 230 tisíc korun.

cernaskladka-06.JPG
„Uklízelo se osm velkých černých skládek, což vyžadovalo i techniku nebo větší počet pracovníků na úklid. Drobnější černé skládky likvidujeme pravidelně, někdy i deset za týden,“ upřesnila Lenka Hrbková z odboru. Podle ní černých skládek výrazně nepřibývá, ale zvyšují se náklady na likvidaci a uložení, proto také ona „sponzorství“ přivítala, i když se nejednalo přímo o pomoc Jihlavě.

Les u Kozlova, ve kterém jihlavský magistrát a firma Autodíly Frey odklízely černé skládky, patří Lesům České republiky. „Odpad na skládkách nebyl nebezpečný, byl pouze neestetický. V takovém případě legislativa přímo neukládá povinnost majiteli skládku odstranit. Navíc nejbližší pobočka majitele je v Ledči nad Sázavou, na takovou dálku je správa lesa složitější,“ doplnil Robert Ďásek.

Obec Kozlov není součástí města Jihlavy, ale spadá pod dohled odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy jako obce s rozšířenou působností.

Spolupráce: Radek Tulis

http://www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů