Čtvrtek, 28. března 2024

Absurdita: zemina je nebezpečný odpad

V soutěži vyhlašované Hospodářskými novinami "Absurdita roku 2008" hlasovalo více než dva tisíce podnikatelů
Absurdita: zemina je nebezpečný odpad

Na pódiu se vrší kopec černé zeminy, zástupci firem ČEZ, Vodafone a Raiffeisenbank v pracovních uniformách lopatami nahazují zeminu do popelnic, aby ji mohli symbolicky odvézt na skládku. Všemu přihlíží dav pobavených novinářů a překvapených kolemjdoucích. Takový obrázek byl k vidění včera před polednem na pražském Václavském náměstí, kde se vyhlašoval vítěz soutěže "Absurdita roku 2008", kterou již druhým rokem pořádají Hospodářské noviny. Vítěze vyhlásila zástupkyně vydavatelství Economia Eva Hanáková, která je šéfredaktorkou týdeníku Ekonom.

Letošní titul Absurdita roku získal zákon, který podnikatelům ukládá povinnost zacházet s vytěženou, ekologicky čistou zeminou jako s odpadem. To znamená například platit za ni skládkovné nebo si kvůli transportu zeminy vyřídit povolení pro zacházení s odpady. Tento administrativní paskvil vznikl proto, že se v zákoně o odpadech zapomnělo na vyhlášku, která by z ekologické zeminy učinila výjimku.

Pro tuto byrokratickou absurditu hlasovalo 37 procent z více než dvou tisíc živnostníků a podnikatelů, kteří své anketní hlasy posílali pomocí internetu od 22. října do 3. listopadu. Náměty na úřednické nesmysly přitom pocházejí od samotných podnikatelů. "Přestože je zemina ekologicky čistá, musíme ji uložit na skládku. Pokud tak nečiníme, vystavujeme se obrovským sankčním poplatkům," napsal navrhovatel vítězné absurdity.

Hned za ní se v anketě umístila kniha jízd a třetí místo patří zákonu, který pořadatelé pracovně nazvali "S jednou změnou na tři úřady". Jde o nařízení, které podnikatelům ukládá povinnost při změně předmětu podnikání sídla nebo například statutárního zástupce ohlásit tyto údaje hned na třech úřadech, přitom není lhostejné, v jakém pořadí. Loni získal titul Absurdity roku zákon, který podnikateli ukládal povinnost nahlásit živnostenskému úřadu tři dny dopředu záměr jet se svým stánkem na výstavu nebo na pouť.

Anketa o nejkřiklavější úřednický nesmysl slouží jako podpůrný projekt k soutěžím Vodafone Firma roku a Makro Živnostník roku, jejichž vyhlašovatelem jsou rovněž Hospodářské noviny.

Absurdita roku si klade za cíl upozornit na zbytečné a nesmyslné administrativní překážky, které komplikují život českým podnikatelům. Současné zákony předepisují podnikatelům více než 2100 administrativních povinností, což představuje roční výdaj 86 miliard korun. "To ale znamená jen výdaj ze strany podnikatelů. Ze strany státu tato suma činí zhruba 146 miliard," poznamenal včera na Václavském náměstí Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Ta společně s ministerstvem průmyslu o obchodu usiluje o to, snížit byrokratickou zátěž do roku 2010 o celých 20 procent.

"Náš úřad se toho ujal za prvé proto, že nám to uložila vláda, a za druhé i proto, že já sám nemám úřednické šimly rád. Když mám vzít na úřadě za kliku, jsem z toho nervózní," řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Jeho ministerstvo se snaží postupně zbytečné překážky v podnikání odstraňovat. Dobrým výsledkem je například to, že loňský vítěz absurdit již v českém zákoníku chybí, stejně jako polovina dalších loni nominovaných nesmyslů. "Co se týká letošní absurdity, upozorním ministra životního prostředí Martina Bursíka na to, aby zákon doplnil," slíbil Říman.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů