Pátek, 29. března 2024

Zázračné řasy ze spalovny vyvolaly ve světě zájem

Zázračné řasy ze spalovny vyvolaly ve světě zájem

Liberec - Velký zájem u finančních institucí a bank vzbudila liberecká spalovna se svým unikátním experimentem, který využívá spalin vznikajících při pálení komunálního odpadu k pěstování řas, jenž lze použít k výrobě pohonných hmot či zemědělských krmiv.

V budoucnu by díky tomu dokonce mohly vzniknout první výrobní linky, které by dokázaly tyto řasy pěstovat ve větším množství. „Když to všechno půjde dobře, chtěli bychom v horizontu několika let postavit produkční modul, který by se stal základním prvkem pro budoucí masovou výrobu bioethanolu z řas,“ řekl Deníku hlavní řešitel výzkumného projektu Petr Novák.

Spalovna proto již pomalu chystá další projekt, který by plynule navazoval na to, co její vědecký tým dokázal. V současné době proto jedná s dalšími vhodnými partnery z Německa a Portugalska. „Naše snažení by se věnovalo již přímo otázce zvyšování obsahu účinné složky v řasách pro výrobu bioethanolu,“ vysvětlil Petr Novák.

Spolupráci s libereckou spalovnou navíc navázala také technická univerzita. V prostorách spalovny by tedy mělo vzniknout experimentální pracoviště, které by sloužilo k výchově mladých vědců. „Dokud to nebudu mít písemně na papíře, tak to nemůžu potvrdit. Rozhodně ale mohu říci, že se to tímto směrem vyvíjí,“ poznamenal Petr Novák.

O unikátním experimentu poprvé média informovala na začátku letošního roku. Vědci z liberecké spalovny s ním však začali již v roce 2006 a původně chtěli pouze ověřit možnost pěstování řas s využitím oxidu uhličitého ze spalin liberecké spalovny. Řasy se však začaly díky nižším koncentracím kyslíku ve spalinách množit rychleji, než vědci očekávali. „Napadlo nás tedy využít těchto kultur k výrobě bioethanolu. Začali jsme s testy a dostali jsme skvělé výsledky,“ dodal hlavní řešitel výzkumného projektu.


 

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů