Pátek, 19. dubna 2024

Za méně peněz více muziky

Za méně peněz více muziky
S TOMÁŠEM VARCOPEM, OBCHODNÍM ŘEDITELEM A ČLENEM PŘEDSTAVENSTVA RWE TRANSGAS, O SNIŽOVÁNÍ SPOTŘEBY ZEMNÍHO PLYNU V DOMÁCNOSTECH A TRENDU ÚSPOR ENERGIÍ

* Spořiví zákazníci by neměli být v energetických společnostech příliš oblíbení, protože se snaží platit za energii co nejméně peněz. Není proto RWE tak trochu sama proti sobě, když volá po šetření energiemi?

Zdůvodnit projekt na podporu úspor v domácnostech v době růstu cen všech energií není příliš složité. Nechceme připustit, aby zdražování bylo důvodem, pro který by se mohly některé domácnosti obrátit zády k tak ekologickému a komfortnímu palivu, jakým je zemní plyn. Na všech našich zákaznících nám záleží, a protože nemůžeme prakticky ovlivnit cenu plynu, která se primárně vyvíjí v závislosti na pohybu cen ropy a kurzu koruny vůči euru a dolaru, snažíme se ovlivnit to, jak efektivně domácnosti naši dodávku plynu využívají. Má to pro ně ten efekt, že pak platí za stejný komfort méně peněz. Zákazníci hodnotí pozitivně rozšíření péče o poradenství, jak lze používat energii odpovědně vůči životnímu prostředí, a zároveň jak přitom ušetřit. Pro RWE je zase důležitá rostoucí loajalita a spokojenost zákazníků.

* Úspory skloňuje každý - od komisařů Evropské komise po ekologické organizace. Proč jsou tak důležité?

Očekává se, že celosvětová poptávka po energii - a s ní i emise CO2 - vzrostou do roku 2030 přibližně o 60 procent. Jen v Evropě bude proto během příštích 20 let nutné investovat přibližně jeden bilion eur, aby bylo možné vyhovět tomuto trendu a nahradit stárnoucí infrastrukturu. Energetická efektivita je přitom považována za nejúčinnější způsob snižování poptávky po energiích. Jednoduše řečeno zvyšování úspor při využívání energií přispívá k nezávislosti, bezpečnosti i udržitelnosti růstu ekonomiky ČR i EU. Mezi hlavní nástroje na dosažení tohoto cíle patří opatření na maximalizaci zhodnocování energie a úspor tepla, růst efektivnosti při získávání a přeměnách energetických zdrojů a při používání spotřebičů energie. Do této oblasti pak také patří podpora používání úsporných typů dopravních prostředků, jakými jsou například vozidla na CNG, a technologicky pokročilých zdrojů tepla.

* Sledujete růst zájmu o úsporu energií v domácnostech?

Je stále větší. Loňský rok nám potvrdil, že se lidé aktivně zajímají o to, jak lze snížit spotřebu energií. Často jsou ale omezováni výší ceny investic, které by vedly k významnějším úsporám. Kromě nových rad a tipů jsme proto letos vytvořili balíček slev pro vybraná úsporná řešení. Nepřímo tak navazujeme na celoevropský trend, který dotacemi podporuje energeticky efektivní chování. Bohužel nejmenší spotřebitelé na tyto dotace dosáhnout nemohou. Přišli jsme proto s takovou podporou, která je pro naše zákazníky víc při ruce a není administrativně náročná.

* Co tedy mohou konkrétně domácnosti s vaší nabídkou získat?

Nejefektivnější cestou, jak lze snížit náklady na vytápění, je odstranění samovolných úniků tepla. Samozřejmě že výdaje mohou být nižší také při efektivnějším provozování vytápěcího systému. Nejvíce lidé mohou ušetřit zateplením budov a výměnou starých oken. Proto nabízíme našim zákazníkům slevu 33 % na veškerá plastová okna a dveře od firmy SULKO a minimálně 33% slevu na vybraný sortiment tepelných izolací od společnosti DEKTRADE.

* Jsou investice do zateplení domů a bytů opravdu návratné?

I kdybychom nepočítali s tím, že ceny energií porostou i v budoucnosti, návratné jsou. Vynaložené prostředky na zateplení se podle expertů vrátí zhruba za osm až deset let. Zateplování nesporně vyžaduje poměrně velké náklady, ale to je jeho jedinou nevýhodou. Stavební konstrukce mají životnost uvažovanou v dlouhých desítkách let, takže jde v každém případě o výhodnou investici. Poroste-li cena energií i nadále, návratnost se navíc značně zkracuje. Pokud jde o okna a dveře, při hodnocení ekonomické výhodnosti jejich výměny záleží na celé řadě faktorů. Nejde jen o jejich cenu, ale například o konkrétní technické parametry jednotlivých typů oken a podobně.

* Jaké další výhody má zateplení budovy?

Určitě se sníží provozní náklady - při výměně oken a zateplení fasády a střechy se mohou snížit úniky tepla až o polovinu. Dobré zateplení však pomáhá i v létě - budova se méně přehřívá. Sníží se hlučnost pronikající zvenku. Okna jsou optimálně utěsněná - ani málo, což vyvolává průvan a úniky tepla, ani příliš mnoho, což může vést až k zadržování vlhkosti uvnitř objektu. Zlepšuje se také vzhled budov. Aby byl projekt zateplení opravdu efektivní, musí být kvalitně zpracován projekt a měl by vycházet z výsledků profesionálně zpracovaného energetického auditu. Ten má vyčíslit jak možnou úsporu energií, tak přibližnou dobu návratnosti. Zateplení zvyšuje také hodnotu budovy na trhu nemovitostí.

* Bude RWE s projekty na úsporu energie pokračovat i v budoucnosti?

Zvyšování energetické efektivity se stává prioritou pro většinu států EU. V tomto smyslu je podporován vývoj a nákup produktů, které jsou energeticky efektivní a přitom šetrné k životnímu prostředí. S tím souvisí také osvěta a programy, které povedou ke změně chování veřejnosti. Hlasitě se přitom hovoří o tom, že bez podpory podnikatelského sektoru není možné splnit cíl Evropské unie snížit spotřebu energií hospodárným chováním do roku 2020 o 20 procent. Zapojení RWE jako společensky odpovědné firmy v tomto směru považuji proto za zcela přirozené. Budeme tak i nadále přicházet s projekty, které pomohou zákazníkům snižovat spotřebu energie, a tím i náklady s ní spojené.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů