Pátek, 19. dubna 2024

Zlatý vrch, svědek života v Bečově

Zlatý vrch, svědek života v Bečově

Zlatý vrch byl svědkem různých historických událostí v Bečově. Zároveň je přírodní dominantou a místem vycházek místních obyvatel i návštěvníků města. Kouzla Zlatého vrchu jsme využili a přidali další kamínek do jeho mozaiky. Vytvořili jsme na něm nový informačně odpočinkový areál.

Na netradičně pojatých informačních tabulích se návštěvníci dozví nejen o historii místa, krajině a přírodě, ale také o významu pastvy pro přírodu. Seznámí se i s příběhy drobných kulturních památek roztroušených v okolí. Pro zpříjemnění pobytu jsme vybudovali kamenná posezení, dřevěné lavičky či posezení v zastřešeném objektu tzv. „katovny“. Nově zbudovaná vyhlídková plošina umožňuje zajímavý výhled do Bečovského údolí a v létě slouží navíc jako stínoviště pro ovce. Ovečky na Zlatém vrchu paseme každou sezónu.

Abychom vůbec mohli všechno tohle udělat, museli jsme odstranit nálety, kopřivy a uklidit černé skládky. Poté jsme upravili terén a zpevnili terasní zdi. Během prací jsme také odkryli a zpřístupnili některé historické stezky a cesty a vyčistili malý kamenolom. Veškeré práce probíhaly ve spolupráci a pod dozorem památkářů a archeologů. Podařilo se tak objevit a popsat nové důkazy o dějinách lokality i celého města.

Projekt Zlatý vrch by měl přispět k regeneraci krajinného prostoru. Měl by být příkladem zcela bezproblémového vztahu ke krajině, kdy se navzájem prolínají funkce ochranářské, produkční či rekreační. V brzké době na něj chceme navázat tvorbou  Bečovské panoramatické stezky.

Areál na Zlatém vrchu vytvořila Základní organizace Český svaz ochránců přírody Berkut ve spolupráci se společnosti RWE Transgas Net v rámci programu „RWE Transgas Net. Blíž přírodě.“ Cílem programu je ochrana přírody prostřednictvím prezentace významných lokalit veřejnosti.

 

Bližší informace:


 

Zuzana Sýkorová

Kancelář Ústřední výkonné rady ČSOP

tel.: 731 760 872

e-mail: blizprirode@csop.cz

 

Základní organizace ČSOP Berkut

Klášter, 364 61 Teplá

tel.: 736 642 792

e-mail: zocsopberkut@seznam.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů