Čtvrtek, 28. března 2024

Černé skládky pneumatik postupně zmizí z Jihočeského a Plzeňského kraje

Černé skládky pneumatik postupně zmizí z Jihočeského a Plzeňského kraje

Borovany - Černé skládky pneumatik zlikviduje nový závod u Borovan, který připravuje recyklaci použitých gum. Projekt se zalíbil bruselským úředníkům a jeho tvůrcům poslali desítky milionů korun. Radují se teď i starostové, kteří měli s likvidací pneumatik problémy.

Video: Reportáž Aleše Hazuky

Asi dvacet tisíc tun starých pneumatik leží na hromadě v Českých Velenicích. Tuzemská firma, která gumy přivezla z Německa a Rakouska, je nechala v železničním areálu. Zlikvidovat moře odpadu chce jeho správce i radnice v čele se starostou Jaromírem Slívou (ČSSD). Pneumatiky by měly skončit u Borovan. Právě tady stavební firma buduje závod, který je začne drtit. Jeho provozovatelé už ohlásili, že se chtějí zabývat také likvidací černých skládek.

Ředitel závodu na likvidaci pneumatik Zdeněk Rothbauer se nechal slyšet, že snahou je řešit ekologickou problematiku. Hala se speciální drtící linkou a obřími sklady přijde na více než sto milionů korun. Zdeněk Rothbauer upřesnil, že Evropská unie poslala příspěvek ve výši 56 % celkové částky. Podle zpracovatelů projektu provoz linky čtyřtisícové Borovany nijak nezatíží. Areál leží asi půl kilometru za městem a vede k němu zvláštní odbočka.

Starosta Borovan Stanislav Malík (KDU-ČSL) doplnil, že práci v novém areálu najde zhruba 40 lidí. Za určitý problém považují ekologičtí aktivisté pouze dopravu starých gum do závodu, k samotnému provozu ale výhrady nemají. Edvard Sequens ze sdružení za záchranu životního prostředí CALLA dodal, že proběhne ozelenění areálu. Drtící linku spustí zkušebně už v prosinci, první pneumatiky tady začnou likvidovat na začátku příštího roku.
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů