Pátek, 29. března 2024

Nové ekoznačky na českém trhu

Papírové tašky, krabičky na vajíčka a prací prostředky
Nové ekoznačky na českém trhu

Ministr životního prostředí Martin Bursík podepsal certifikáty, kterými se uděluje ekoznačka Ekologicky šetrný výrobek, třem dalším firmám. Dvě firmy požádaly o českou značku Ekologicky šetrný výrobek, a to i přes to, že výroba probíhá za našimi hranicemi. Obě firmy používají jako výchozí surovinu papír a recyklací či šetrným zpracováním ho přeměňují na své výrobky. Čeští zákazníci tak získávají opět lepší orientaci na trhu a mají větší šanci rozhodnout se příznivěji pro životní prostředí.

První z oceněných je maďarská firma Onix Packaging, vyrábějící papírové tašky. Ty jsou například potištěny pouze vodou ředitelnými, zdravotně a ekologicky nezávadnými barvami, nejsou používána škodlivá lepidla a při jejich přepravě se nesmí používat jako obalový materiál PVC. „Firma nás oslovila se zájmem získat ekoznačku, protože to po ni požadoval její zákazník,“ říká Petr Saifríd z Agentury pro ekologicky šetrné výrobky při CENIA na otázku, jak maďarskou firmu napadlo získat právě českou ekoznačku.

Druhou oceněnou firmou je polská pobočka dánské společnosti Hartmann Polska, která na náš trh dodává krabičky na vajíčka, vyrobené z tzv. nasávané papíroviny. Ekoznačka doplnila ostatní certifikáty kvality a řízení podniku z hlediska ochrany životního prostředí, které již firma získala v minulosti.

Poslední firma, která na náš trh brzy uvede dokonce šest nových ekologicky šetrných výrobků, se rozhodla pro ekoznačku Evropské unie – Květinu. S tou se budou spotřebitelé moci setkat na nových pracích prášcích a gelech pro barevné i bílé prádlo, vyráběné firmou Fosfa a.s. Jedná se o první a zatím jedinou českou firmu, která se touto ekoznačkou může na našem trhu pochlubit. „Vážíme si toho o to více, že právě prací prostředky patří u spotřebitelů mezi nejvíce poptávané výrobky s ekoznačkou,“ říká Adéla Petrová z CENIA, české informační agentury životního prostředí, která má český i evropský program ekoznačení v ČR na starosti. Nové prací prostředky ponesou název Feel Eco.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů