Čtvrtek, 18. dubna 2024

Architektura v souladu s přírodou

Hotel se nachází u dolní stanice lanovky na Černou horu, bezprostředně pod centrálním parkovištěm - je to tedy naprosto ideální výchozí bod pro poznávání krás Krkonoš.
Architektura v souladu s přírodou

Že v architektuře a stavitelství platí heslo "V jednoduchosti je elegance" snad víc než kdekoliv jinde, potvrzuje i další z klasických příkladů, kterým je designový hotel Omnia v Janských Lázních, jediném významném lázeňském středisku s 880 obyvateli na české straně Krkonoš.

Původně se celý projekt jmenoval "Kongresové a sportovně rekreační centrum Janské Lázně", ale po dohodě investora s provozovatelem byl pojmenován jako Hotel Omnia. Nachází se u dolní stanice lanovky na Černou horu, bezprostředně pod centrálním parkovištěm - je to tedy naprosto ideální výchozí bod pro poznávání krás Krkonoš.

UMÍSTĚNÍ STAVBY V TERÉNU

Architektonické a hmotové uspořádání hotelu bylo výrazně limitováno konfigurací stavební parcely, jejíž tvar, členitost a výškové poměry neumožňovaly použití standardních schémat řešení. Výrazně svažitý pozemek s výškovým rozdílem 6,0 až 7,5 metru se nachází ve spodní části jižního horského svahu. Právě z těchto důvodů vznikl objekt s rozvolněnou a výškově diferencovanou hmotou, který se skládá ze tří funkčních částí: ubytovací části, technické a obslužné části a víceúčelové haly. Toto dělení objektu je patrné jak vně, tak i uvnitř.

Víceúčelová hala sloužící jak sportovním, tak i společenským účelům a kterou lze ze sportoviště pro tenis, fotbal, volejbal, nohejbal či házenou za velmi krátkou dobu proměnit na kongresový sál až pro 300 osob, je umístěna v nejnižším místě pozemku a částečně zapuštěna do terénu, takže v exponovaných pohledech není prakticky viditelná. Svoji roli zde hrají i materiály použité na vnějším povrchu haly - dřevěný obklad fasády a násyp kamenivem na střešní konstrukci.

Ubytovací část je naopak umístěna na nejexponovanějším místě terénní hrany. Všechny pokoje s nadstandardním světelným a prostorovým komfortem jsou orientovány na jih, směrem do klidové zóny údolí a lesa, zatímco severním směrem k rušné ploše parkoviště jsou situovány vnitřní komunikační plochy a únikové schodiště. I z tohoto důvodu v severním pohledu hotel působí takřka komorním dojmem, zatímco jižní fasáda v plném rozsahu přiznává skutečné výškové poměry objektu.

Spojovacím prvkem obou popsaných hmot hotelu je středový objekt, který zahrnuje lobby, restauraci, bar a nezbytné technické a provozní zázemí.

V podstatě nenápadné materiálové a barevné řešení hlavních hmot hotelu je doplněno několika akcentujícími prvky, které opticky člení jednoduchý vzhled objektu. Jedná se především o část vstupu a samostatně situované únikové schodiště.

DISPOZICE OBJEKTU

Při maximálním vytížení je ubytovací kapacita hotelu 110 osob ve 43 pokojích. Lze volit mezi dvoulůžkovými pokoji, čtyřlůžkovými mezonetovými pokoji s plochou 58 čtverečních metrů nebo třemi atypickými apartmány pro dvě až čtyři osoby. Hotel nabízí i pokoj pro imobilní zákazníky.

Hotelová restaurace s kapacitou 90 míst se nachází v 1. PP a stejně jako lobby bar pro 60 osob v přízemí může být mobilní příčkou rozdělena na dva samostatné prostory, využitelné jako jednací sály. V 2. PP je v sousedství kongresové (či sportovní) haly bar s občasným provozem. Veškeré kuchyňské prostory jsou vybaveny špičkovou technologií, umožňující zajišťovat pro klienty nadstandardní služby při zachování nejpřísnějších hygienických požadavků.

K relaxaci slouží sauna, solárium, fitness, masážní centrum a nerezový bazén integrovaný s vířivou vanou - přímo z prostoru bazénu je mimořádný výhled na zalesněné údolí Jánského potoka.

ŘEŠENÍ KONSTRUKCE

Objekt je založen na železobetonové desce - pažení stavební jámy bylo provedeno jako trvalá stěna z pilot o průměru 900 mm. Celé 3. PP budovy je izolováno proti tlakové vodě - v období tání sněhu je obvykle základová spára pod hladinou spodní vody.

Obvodové a vnitřní stěny podzemních podlaží jsou železobetonové, nosný systém nadzemní části objektu tvoří stěny z keramických bloků Porotherm, případně Akutherm. Stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové, stejně jako hlavní schodiště budovy, které tvoří deska z pohledového betonu, zalomená dle tvaru schodišťových stupňů.

Konstrukci zastřešení obytné části objektu tvoří dřevěné vaznice, uložené na příčných nosných zdech, provětrávaný střešní plášť využívá krytinu z hliníkového plechu. Zbývající ploché střešní konstrukce jsou jednoplášťové inverzní skladby s vegetačním souvrstvím. Provětrávaná fasáda obytné části objektu je kryta velkoformátovými deskami Cembonit FDA v antracitové barvě, v oblasti lodžií jsou použity červenohnědé desky Fundermax. Obvodový plášť haly má vnější povrch z vodorovného dřevěného obkladu, kamenný sokl a obklad restaurační části objektu je z obkladových pásků, lepených přímo na zateplovací systém.

Samostatné únikové schodiště hotelu tvoří ocelová pororoštová konstrukce, situovaná uvnitř betonového tubusu. Použitím perforovaného materiálu bylo dosaženo maximální vzdušnosti a hloubky prostoru, která je ještě umocněna použitým typem zářivkového osvětlení, jehož světlo prostupuje rošty a působivě naplňuje prostor schodiště.

Podlahové konstrukce jsou vesměs realizovány jako plovoucí skladby s nosnou deskou z vyztuženého betonu nebo z anhydritového samonivelačního potěru, uloženou na tepelně a zvukově izolační vrstvě. Otvorové výplně jsou dřevěné z EURO profilů, pouze u vchodové části budovy jsou použity hliníkové konstrukce s přerušeným tepelným mostem.

Vertikální dopravu v budově zajišťují dva výtahy, jeden evakuační s průchozí kabinou, situovaný ve schodišťovém prostoru, druhý zásobovací v zázemí kuchyně.

Z vnitřních povrchových úprav je třeba zmínit lakovanou stěrku s emailovým nátěrem v prostoru bazénu, skleněnou mozaiku v koupelnách hotelových pokojů a zázemí bazénu a dřevěný rošt z tropického dřeva cumaru, použitý na terasách. Skleněné prvky zábradlí hlavního schodiště a zástěny na lodžiích jsou z lepeného kaleného skla s fólií, stejně jako posuvné příčky v restauraci a baru, kde je použito bezpečnostní sklo s matnou fólií.

Z venkovních úprav lze připomenout opěrné stěny z gabionového zdiva a elektricky vytápěné betonové hlavní schodiště.

TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ

V úrovni použitých slaboproudých technologií je možno hotelový objekt bez váhání porovnat s dobře vybavenou softwarovou firmou.V každém pokoji je instalován digitální telefon, dvě síťové zásuvky pro bezplatné připojení k internetu, termostat k individuální regulaci teploty v pokoji (systém umožňuje i regulaci z recepce nebo přímo z rezervačního systému), bezdotykový on-line kartový systém, on-line spořiče elektrické energie, požární rozhlas, hotelový rozhlas a požární hlásiče. V objektu je namontováno 32 kamer, které umožňují sledovat provoz v klíčových místech hotelu - pro jeho vedení je přístup do vnitřního televizního okruhu možný prostřednictvím internetu z libovolného místa na světě.

Tepelná energie, nezbytná pro provoz objektu, je získávána z výměníkové stanice, připojené na dálkový parovod z elektrárny v Poříčí u Trutnova a z tepelného čerpadla vzduch - voda. Výměna vzduchu v jednotlivých prostorech zajišťují větrací jednotky s rekuperací. Celý systém regulace a měření je řízen speciálním programem s možností vzdálené správy objektu pro optimalizaci spotřeby tepelné energie.

SPECIFICKÉ POJETÍ INTERIÉRU

Samostatnou kapitolou je návrh a realizace interiérů. Projektant si kladl za cíl maximálně oslovit předpokládanou klientelu hotelu, akceptovat místo stavby a především navrhnout interiér mladistvý, sportovní a moderní, ale také solidní a praktický. Proto má každý prostor hotelu vlastní identifikovatelné barevné ladění a materiálové řešení. Základním motivem je kombinace dřevěných prvků a kamenných ploch. Na podlahách se proto střídá hrubá kamenná dlažba z opalované žuly (ve společných prostorech hotelu) s masivní dubovou mozaikou v hotelových pokojích. Převážně šedé odstíny výmalby stěn veřejných prostorů jsou pak doplněny výraznými akcenty draperií, svítidel a nábytku v ostrých barvách, zejména v barvě oranžové. V hotelových pokojích bylo docíleno pocitu prostorového komfortu mimo jiné i instalací skleněné příčky mezi pokojem a koupelnou. Došlo tak k výraznému optickému zvětšení pokoje a to i v případě, že je v koupelně zatažen závěs a skleněná příčka pak v pokoji slouží jako zrcadlová stěna. Vybavení hotelových pokojů je v maximální možné míře kompaktní a variabilní, jednotlivé kusy nábytku (často mobilního) se navzájem doplňují.

Zajímavostí je možnost posunu lůžek v připravených drahách, takže lze velmi snadno vytvořit jak dvojlůžko (označované v hotelové terminologii jako double), tak dvě samostatná lůžka - twins. Neobvyklé je i řešení umyvadla v koupelně a mobilního pracovního stolu, z něhož lze posunutím nad lůžko vytvořit snídaňový stolek. Vše je maximálně jednoduché a vysoce účelné.

HOMOGENNÍ CELEK

Hotel Omnia skvěle zapadá do okolní krajiny a je důkazem toho, že ani čtyř-hvězdičkový luxusní hotel nemusí narušovat kouzlo přírody. Vzhledem k tomu, že objekt je umístěn v ochranném pásmu Krkonošského národního parku, bylo architektonické ztvárnění hotelu i použité materiály předem konzultovány se Správou KRNAP a její požadavky byly v projektu plně akceptovány.

Vznikla tak zvenku docela nenápadná budova, která však uvnitř ukrývá vysoce moderní design nebývale čistých linií, barev a světla. Objekt, ve kterém kromě stavební části architekti současně navrhovali i všechny navazující interiérové prvky - od povrchových úprav podlah až po jednotlivé lampičky v pokojích - nabízí luxusně, účelně a vysoce funkčně vybavené pokoje, na kterých je na první pohled zřejmé, že designéři nejenže pracovali s vysoce kvalitními materiály, ale především s mimořádnou invencí, citem a láskou ke stavebnímu a architektonickému detailu. Jednotlivé konstrukční a interiérové prvky vytvářejí homogenní a především bezchybný celek, v němž jak pro řešení detailů, tak i jejich provedení stěží najdete v našich krajích obdoby.

Nominace na titul Stavba roku 2008 byla udělena budově Kongresového a sportovně rekreačního centra Janské Lázně za vytvoření přívětivého horského hotelu a sportovního centra se zřetelem k osazení do krajiny a k vytvoření charakteristicky designového interiéru.

V soutěži získala cenu časopisu Stavitel za stavební detail.

František Kulhánek

ST37.jpg

ST37a.jpg

Foto: archiv Stavba roku


Základní údaje o stavbě

Název stavby: Kongresové a sportovně rekreační centrum Janské Lázně

Investor: RODOP, a.s.

Autoři: celkového řešení - ADR s.r.o.

Mgr. A. Petr Kolář, Mgr. A. Aleš Lapka, Mgr. A. Albert Pražák, Ing. Arch. Peter Požár,

Ing. Arch. Jana Sadloňová

Projekt pro realizaci stavby: SPS projekt s.r.o.

Ing. Jiří Severa, Ing. Stanislav Šembera, Ing. Vladimír Pavlovič,

Ing. Jiří Bardoděj

Projekt interiéru: ADR, s.r.o., GRADUS Praha, s.r.o.

Generální dodavatel stavby: Konstruktiva Konsit, a.s. - divize 3

Generální dodavatel interiéru: TECHO, a.s.

Podlahová plocha: 6000 m2

Zastavěná plocha: 1560 m2

Obestavěný prostor: 17 666 m3

Doba výstavby: 5/2005 - 9/2007

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů