Sobota, 27. dubna 2024

Účet bitvy. 20 milionů eur za převoz jaderného odpadu

Účet bitvy. 20 milionů eur za převoz jaderného odpadu
Nejméně 20 milionů eur (asi 508 milionů korun) stál víkendový převoz jaderného odpadu z Francie do německého Gorlebenu. Transport střežilo 10 tisíc policistů a v celém Německu bylo v pohotovosti dalších šest tisíc příslušníků policie. Napsal to dolnosaský deník Hannoversche Allgemeine Zeitung.

"Také další (spolkové) země by se měly podílet (na nákladech)," řekl o účtu za policejní manévry dolnosaský ministr vnitra Uwe Schüneman. Po jiném transportu v roce 2006 se Hannover neúspěšně pokoušel o přerozdělení nákladů mezi další spolkové země.

Jaderný odpad přijíždí po desítky hodin trvajícím odporu do Gorlebenu.Náklady výrazně navýšilo téměř denní zpoždění radioaktivního nákladu, kterému se aktivisté snažili za každou cenu zabránit. Sami demonstranti se netajili tím, že co největší prodražení cesty vlaku je jeden z jejich cílů.

Podle policie zažilo Německo největší protijaderné demonstrace za posledních několik let. Aktivisté stavěli na kolejích barikády, tři z nich se na hranicích s Francií ke kolejím připoutali. Policie davy kritiků jádra na některých místech rozehnala obušky a vodními děly.

Z Francie, kde se jaderný odpad z německých elektráren zpracovává, vyjel vlak v pátek večer. Do dočasného meziskladu v Gorlebenu se dostal dnes brzy ráno. Aktivisté mimo jiné upozorňují, že Německo nemá žádné trvalé úložiště odpadu ze svých jaderných elektráren.

Krajinu před bitvou osvětlují hořící balíky slámy zapálené aktivisty.

Foto: AP a Reuters
 

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů