Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nejvyšší správní soud územní plán zrušil. Praha přesto okruh ani letiště nevzdává.

Nejvyšší správní soud územní plán zrušil. Praha přesto okruh ani letiště nevzdává.

Nejvyšší správní soud před několika dny kvůli mnoha závažným pochybením úředníků zrušil část územního plánu Prahy. 1) Tímto průlomovým rozhodnutím soud potvrdil, že změny územního plánu byly připraveny v rozporu se zákony. Přesto ale Praha svůj boj o novou ranvej a Pražský okruh (v tzv. jižní variantě přes Suchdol) v žádném případě nevzdává. V tichosti a bez většího zájmu připravuje tzv. zásady územního rozvoje, které znovu obsahují oba kontroverzní návrhy.

"Hlavní problém je v tom, že zásady územního rozvoje jsou pro územní plán města závazné. Jednoduše to znamená, že všechno, co v nich bude schváleno, Praha do svého územního plánu převezme právě s odkazem na zásady," obává se Vendula Zahumenská, právnička Ekologického právního servisu, který se Suchdolskými spolupracuje. Zásady územního rozvoje pořizují všechny kraje a pražský magistrát, v podstatě se jedná o územní plány těchto velkých celků.

Návrh zásad už nějakou dobu visí na webových stránkách magistrátu 2), doposud ale občané nevědí, kdy proběhne veřejné projednání. To je přitom klíčové -- jen do té doby se mohou k návrhu vyjádřit. Lidé mohou dokonce zmocnit svého zástupce, který bude jejich zájmy v řízení prosazovat. "Nevíme, jak bude Praha nyní postupovat - pokusí se letiště i jižní variantu okruhu tvrdě prosadit v zásadách a bude riskovat, že i ty budou Nejvyšším správním soudem zrušeny? Nebo bude respektovat rozhodnutí soudu a připraví zásady v souladu se zákony! ?", krčí rameny starosta městské části Suchdol, Petr Hejl.

Důležitou osobou se stane hejtman Středočeského kraje, který může do přípravy zásad územního rozvoje výrazně zasáhnout. V každém případě se také občané i městská část Suchdol chystají do připomínkování zásad územního rozvoje Prahy aktivně zapojit. Plánují oslovit spoluobčany a umožnit jim vyjádřit včas svůj názor na plánované zhoršení jejich životního prostředí.

Odkazy:

1) Viz zprávy nejvyššího správního soudu http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=art&art_id=305
2) Viz http://magistrat.praha-mesto.cz/Uzemni-planovani-a-rozvoj/Uzemni-plan/Zasady-uzemniho-rozvoje-hl-m-Prahy

Kontakty:

* Ing. Petr Hejl, starosta městské části Suchdol, mobil: 603 279 678, mail: p.hejl@raha-suchdol.cz
* Mgr. Vendula Zahumenská, právnička Ekologického právního servisu, mobil: 775 154 088, mail: vendula.zahumenska@eps.cz
* Mgr. Pavel Doucha, právník Ekologického právního servisu, mobil: 608 873437, mail: pave! l.doucha@eps.cz

 
Kontaktní osoba: Vendula Zahumenská
Telefon: 775 154 088
E-mail: vendula.zahumenska@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů