Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zlato ve světové soutěži designu Spark Awards patří ekologické kuchyni. Již podruhé za sebou zvítězil Whirlpool, tentokrát za koncept Greenkitchen. Ocenění Spark se uděluje inovativním designovým návrhům, u nichž se hodnotí účelnost, kontext, zpracování, invence, univerzálnost a vzhled.

Poslanecká sněmovna přijala novelu zákona o ochraně ovzduší, která kromě jiného dává krajům nový nástroj v boji proti velkým znečišťovatelům. Pokud ve zvláště znečištěných oblastech některý subjekt překročí 30tunový roční limit pro znečišťující látky, musí s ním krajský úřad zahájit správní řízení. Znečišťovatel pak bude mít lhůtu sedm let na to, aby se do stanoveného stropu vešel. Pokud se sám rozhodne, že sníží emise až na 50 procent, pak se mu lhůta pro splnění prodlouží až na devět let.

Ukázat studentům, k čemu slouží v praxi jejich studia, se snaží Jihomoravský kraj. Proto ocenil tři bakalářské a tři diplomové práce studentů, které se týkají životního prostředí na jižní Moravě. Nápady z vysokoškolského prostředí tak mohou studenti využít také ve státní správě. Cenu za nejlepší bakalářskou práci si v šestém ročníku soutěže odnesl Jan Miklík z Břeclavi s tématem Atlas Chráněné krajinné oblasti Pálava. Z diplomových prací se pak porotě nejvíce líbila Ochrana krajinného rázu od Veroniky Hukové z Klobouků u Brna. Vítězové získali odměnu deset tisíc korun. Zvláštní ocenění získala Bronislava Mužíková z Brna, která ve své práci popsala významné krajinné prvky Ivančicka.

Dopřejte si pořádný permakulturní nášup!
Ta správná dávka na vás čeká již tento prodloužený víkend (14.11.-17.11.2008) na ekofarmě Permalot v Podolí u Bouzova.Účastníci se dozvědí, co je to permakultura a budou si moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak se staví dům z přírodních materiálů nebo jak se vyrábí mošt. Z užitečné práce, která je téměř neodmyslitelnou součástí brontosauřích víkendových akcí, se ještě nabízí sběr jablek. Ovšem účastníci nebudou ochuzeni ani o zážitkový program formou různých her či zpěvu.
Permakulturní nášup je jednou z víkendových akcí, které pořádá Akce Příroda, program Hnutí Brontosaurus. Tento program připravuje zejména "víkendovky" pro mladé lidi se zájmem o naše životní prostředí, kteří nejsou lhostejní vůči tomu, co se kolem nich děje. Více informací najdete na www.akcepriroda.cz.

Americký Nejvyšší soud včera zrušil omezení pro používání podmořských sonarů při vojenských cvičeních v Tichém oceánu. Jde o porážku pro ekology, kteří tvrdí, že sonary ohrožují velryby a delfíny.

Jedeme v tom spolu, volali čeští autodopravci. Nejedeme, odpověděla vláda a schválila celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne a takřka celou neděli. Jenže výjimek je tolik, že z již tak pokryteckého zákazu je zákaz ještě pokrytečtější. Ale i kdyby zastánci kamionů snesli víc pravd, než kolik má D1 děr - přesto si veřejnost nezískají. Viz bod druhý, Desatero truckera. "Ostatním vadí příliš dlouhé předjíždění." Je to populisticky prosté: emoce zdržovaného řidiče jsou ještě mocnější než deset ekologicky argumentujících Bursíků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů