Úterý, 19. března 2024

Děti si nakreslily bezpečné cesty do škol

Děti si nakreslily bezpečné cesty do škol
Z dětské perspektivy vypadají pražské silnice ještě o něco děsivěji než obvykle. Přes parkující auta nebo kontejnery děti nevidí, nestíhají přejít ulici na zelenou a bojí se přecházet bez semaforu.

V projektu Bezpečná cesta do škol proto samy do map zakreslovaly místa, která jsou na cestou problematická.

Projekt běží zkušebně zatím na necelé dvacítce pražských škol. Výsledkem je detailní plán okolí školních budov.

A děti společně s rodiči a učiteli navrhují i možná řešení a nápravu. "Děti prokázaly, že dokážou samostatně pracovat a velice originálně uvažovat ve věcech společného zájmu," říká Míla Janišová, konzultantka projektu občanských sdružení Pražské matky a Oživení.

Cílem projektu je zajistit dětem co nejbezpečnější cestu do školy a domů, ať už pěšky nebo na kole, snížit zátěž životního prostředí a podpořit jejich samostatnost tím, že se budou na vytváření bezpečných cest samy podílet.

"Čím lepší budou podmínky pro chodce, tím méně budou rodiče děti vozit do školy autem a tím méně budou pražské silnice zatíženy automobilovou dopravou," vysvětluje záměr Jarmila Johnová, předsedkyně sdružení Pražské matky.

Do projektu se dosud přihlásilo sedmnáct pražských škol. Mimo jiné i Základní škola Korunovační z Prahy 7, která se nachází v lokalitě s mimořádnou dopravní zatížeností.

"Od toho, že si samy děti zmapují cestu do školy, si slibujeme, že se podaří vyřešit aspoň naše nejkřiklavější problémy. Mapa s nebezpečnými místy, kterou jsme s dětmi zpracovali, by měla pomoct odborníkům najít správné technické řešení," říká konzultantka Míla Janišová.

Včera proto svou mapu žáci a učitelé předali zástupcům města a městské části.

A aspoň v diskusi po včerejší prezentaci výsledků úředníci slibovali rychlou nápravu.

Podle vedoucí odboru dopravy Prahy 7 Milady Vitáskové se například okamžitě zlepší situace hlavně v blízkosti Letenského náměstí. Další vybraná místa prý budou na náklady magistrátu začleněna do chystané dopravní studie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů