Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velký kvótový byznys

Velký kvótový byznys
O sumách sa zatím nemluví, ale Maďarsko minulý týden uzavřelo svůj dosud největší obchod se Španělskem v oblasti kvót CO2.
Rozměry transakce se možná trochu vyjasní, když vezmeme v úvahu, že Maďarsko už část svých kvót prodalo v září Belgii, a tehdy šlo o dva miliony tun oxidu uhličitého. Ministerstvo životního prostředí se tenkrát zavázalo, že získané peníze (i tato suma je tajemstvím) věnuje výhradně na ochranu před globálním oteplováním.
Maďarsko své závazky, vyplývající z Kjótské dohody, plnilo. Stanovených minus šest procent skleníkových plynů dokonce překročilo odalších minus 26 procent, které teď "prodává" na mezinárodním trhu.
Obchod sBelgií byl vůbec prvním na mezinárodním trhu skvótami oxidu uhličitého.
Maďarské ministerstvo životního prostředí vypisuje veřejné soutěže na zlepšení energetické obnovy budov, na stavbu objektů snízkou energetickou náročností a na zavádění technologií, jako jsou třeba sluneční kolektory anebo využívání tepla ze země.

AUTOR: Gregor Martin Papucsek
Budapešť
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů