Pátek, 29. března 2024

Tretina tatranskej kalamitnej plochy je obnovená z prirodzeného zmladenia

Tretina tatranskej kalamitnej plochy je obnovená z prirodzeného zmladenia
Vysoké Tatry (TASR) - Nová generácia tatranského lesa rastie na plochách spravovaných Štátnymi lesmi (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP), ktoré v novembri 2004 zasiahla vetrová kalamita. Cieľom je, aby čo najväčší priestor pri obnove poškodeného územia dostalo prirodzené zmladenie. Doposiaľ evidujú 600 hektárov (ha) takto obnoveného lesa. Ďalších 900 ha predstavujú plochy s umelou výsadbou sadeníc viacerých druhov drevín. Z celkovej rozlohy 8737 ha kalamitného územia spravovaného ŠL TANAPu je obnovených a rekonštruovaných takmer 3000 ha.

Zmenou druhového zloženia drevín lesníci postupne vytvárajú les blízky prírode. "Územie obnovujeme za pomoci všetkých pôvodných drevín, ktoré vyhovujú lokálnym ekologickým podmienkam. Sadíme ihličnaté aj listnaté dreviny. Spomedzi listnatých sú to javor horský, jaseň štíhly, brest horský, jelša lepkavá, jelša sivá, buk, lesný, jarabina vtáčia, breza obyčajná či topoľ osika. Z ihličnanov jedľa biela, borovica lesná, smrekovec opadavý, borovica limbová a v malom množstve aj smrek obyčajný," informoval Ján Marhefka z odboru starostlivosti o lesy ŠL TANAPu. V tomto roku vysadili asi 644.000 sadeníc na ploche takmer 235 ha.

Výsadbou obnovujú najmä eróziou a požiarmi ohrozené územia a tiež ďalšie lokality v súlade s projektom revitalizácie a schváleným harmonogramom obnovy poškodeného územia. Sadenice sú životaschopné. "Najmä tohtoročná jar bola priaznivá z hľadiska vlhkostných a teplotných podmienok, ktoré pomáhajú sadeniciam, aby sa dobre ujali. Na úspešnosti sa podieľa aj sadbový materiál, ktorý má obalený koreňový systém a vo vhodných podmienkach sa môže vysádzať počas celého vegetačného obdobia. Ujatosť týchto sadeníc je podstatne vyššia," konštatoval Marhefka. Dodal, že súčasťou revitalizácie kalamitného územia v TANAPe sa postupne stávajú aj plochy po spracovaní lykožrútovej kalamity. Prirodzené zmladenie existuje aj na týchto plochách, ale je ho nepomerne menej ako na plochách po kalamite z novembra 2004.

Lykožrútom poškodené lesné porasty v piatom, teda najvyššom stupni ochrany prírody na ploche takmer 4000 ha ponechávajú na prirodzenú obnovu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů