Pátek, 29. března 2024

Po teplu a městské dopravě zdraží také voda

Po teplu a městské dopravě zdraží také voda

Brno - Typická čtyřčlenná brněnská rodina bude muset příští rok sáhnout do svých peněženek a vytáhnout o šest tisíc korun navíc.

Po zdražení tepla a městské dopravy čeká na Brňany další zásah do domácích rozpočtů: zvyšovat ceny budou i brněnské vodárny. Kubík vody teď stojí pětadvacet korun a osmnáct haléřů. Začátkem příštího roku by měl podražit o dvě koruny a sedmdesát haléřů. Průměrná v Brně žijící čtyřčlenná rodina tak podle propočtů brněnského Deníku Rovnost zaplatí příští rok za provoz domácnosti o šest tisíc korun víc než letos.

A to i přes sliby sociálních demokratů, kteří ve volebním programu před dvěma lety tvrdili, že voda a teplo mohou být dokonce levnější. Brněnský primátor Roman Onderka si přesto nemyslí, že by svůj volební slib nesplnil. „Nezdražovali jsme každý rok i přesto, že náklady stoupaly. Teď už bychom ale museli brát peníze jinde. Nárůst cen reaguje na zdražení vstupních nákladů,“ uvedl Onderka.

Vodárny: Je to nutné

Podobně argumentuje mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. „Vzrostly ceny chemikálií, energií i stavebních prací, proto nám stouply náklady. A proto musíme vodu zdražit,“ řekla Hermanová. O podobné argumenty se při zvedání cen opíraly i teplárny a vedení dopravního podniku.

Šéf brněnské pobočky občanské demokratické strany Pavel Blažek tvrdí, že se zdražení dalo čekat a že sociální demokraté neměli slibovat něco, co nemohou až tak ovlivnit. „Sociální demokraté nerozhodují podle ekonomické situace, ale podle toho, jestli je po volbách, nebo před volbami. Je chyba slibovat, že ceny neporostou, protože to není vždy v rukou politiků,“ myslí si Blažek.
 

Kroky města odsuzuje i Hana Odstrčilová, která s manželem a dvěma dětmi žije v bytě na brněnském sídlišti Líšeň. „Zdražuje se ze dne na den. Šest tisíc za rok sice není tak úplně hrozná částka, velký podíl na ní ale má zdražení městské hromadné dopravy, a to mi opravdu vadí. Město by se mělo snažit lidi u cestování tramvajemi udržet, a ne je odrazovat,“ reagovala Odstrčilová.

Doprava i teplo

Ceny v hromadné dopravě vzrostou opravdu výrazně. Za čtyři čtvrtletní jízdenky Brňané za rok zaplatí o tisíc šest set osmdesát korun víc. Další nezanedbatelnou položkou v rodinném rozpočtu bude teplo. Jeden gigajoule podraží o pětašedesát korun a brněnské teplo se stane nejdražším v republice. „Lidé budou muset šetřit. S vyššími platy teď v době hospodářské krize a při strachu podniků z krachu nikdo počítat nemůže,“ řekl ekonomický analytik ze společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. A dodal, že lidé možná ušetří na nižších cenách pohonných hmot a plynu.

Plyn je asi jediný, který zůstane na letošních cenách. Možná dokonce zlevní. O tom bude Jihomoravská plynárenská rozhodovat na konci listopadu. „Protože klesají ceny ropy na světových trzích, je možné, že budeme v příštím roce plyn zlevňovat. Záleží ale také na tom, jak bude posilovat americký dolar. To by nám zlevňování komplikovalo,“ uvedl mluvčí Jihomoravské plynárenské Jiří Bezděk.

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů