Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Šestatřicetiletý britský novinář Leo Hickman, který pracuje pro deník The Guardian, se pokusil žít jeden rok co nejvíce ekologicky a eticky. Svoje každodenní zážitky a dilemata publikoval na blogu nazvaném Ask Leo a jeho příspěvky nyní vyšly knižně v Rakousku pod názvem "Téměř nahý - můj dobrodružný pokus o to žít co nejvíce eticky".

Podle dnešní informace z čínského státního ministerstva lesnictví Čína nedávno schválila investiční plán do lesnictví v hodnotě 3 miliard 650 milionů čínských jüanů. Tento plán bude stimulovat místní a společenské investice v hodnotě 10 miliard čínských jüanů a ročně může poskytnout 1 milion 200 tisíc pracovních míst pro venkovské pracovní síly. 
Podle informace bude zmíněná investice použita hlavně na projekt ochrany přirozených lesních zdrojů, přímořských lesů a lesů v povolí Dlouhé řeky a řeky Perla.

Britský parlament v úterý večer definitivně schválil zákon, podle něhož se Británie zavazuje, že do roku 2050 sníží své emise skleníkových plynů o 80 procent. Stává se tak první zemí na světě, která si dala takto závazný cíl.

Čtvrtek 19. 11.
Nový Jičín slavnostně zprovozní kotel na biopaliva jako alternativní zdroj energie.

Retailer Asda otevřel - podle svého vyjádření - ekologicky nejpřátelštější obchod ve Velké Británii, a to v Bootle, Merseyside. Prodejna je o 35 % energeticky efektivnější než všechny ostatní existující obchody Asdy. Kromě jiného zahrnuje tzv. zelené osvětlení, chladničky a travnatou střechu. Místo chladicích boxů s předním otevíráním jsou zde otevírací chladničky a samotná budova byla postavena z obnovitelných a recyklovaných materiálů. Vedoucí designér Bob Simpson říká: "Pokrokové tady je to, jak jsme dali použité technologie dohromady, a hlavně jak jsme je přinutili fungovat. Všechno jsou to již existující technologie, ale v kombinaci s ostatními sníží použití oxidu uhličitého o polovinu a více."
V srpnu oznámil také britský řetězec Sainsbury, že jeho nový udržitelný obchod v Dartmouth, Devon, pomůže výrazně snížit účty za energii.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů