Pátek, 29. března 2024

Úspory energie v domácnosti

Základ je energetický štítek, který obsahuje údaje o energetické náročnosti provozu získané měřením nezávislou komisí.
Úspory energie v domácnosti

Tato komise při měřeních vychází ze schválených metodik podle evropské normy testování. Vzhled energetického štítku je sjednocen ve všech zemích, které přistoupily k dohodě.

Pro rychlou orientaci zákazníka jsou na štítku barevné pruhy s písmeny A až G, kde označení A, B, C patří mezi zařízení úsporná a označení E, F, G mezi méně úsporná. Dále jsou zde uvedeny údaje o spotřebě energie, výrobce a další údaje, které jsou pro zákazníka při výběru spotřebiče důležité.

Energetickými štítky by měly být opatřeny veškeré domácí elektrospotřebiče, které jsou prodávány na našem trhu.

Elektrospotřebiče o vyšších příkonech

Při výběru domácího elektrospotřebiče bychom se mimo jiné měli zajímat, jaký má daný přístroj příkon. Jestliže nechceme naši peněženku zbytečně zatěžovat vyššími poplatky za elektřinu, měli bychom kupovat elektrospotřebiče energeticky nenáročné. To platí zejména pro spotřebiče o vyšších příkonech.

Mezi přístroje o vyšších příkonech patří :

  • elektrický sporák
  • sklokeramický varný panel
  • automatická pračka
  • chladnička a mraznička
  • myčka nádobí
  • vysavač
  • žehlička
  • fén
  • sušička prádla

Elektrický sporák

Při volbě elektrického sporáku je vhodné se nejdříve zamyslet, co vlastně od nového pomocníka v kuchyni očekáváme. Stačí nám jenom dvě základní funkce: vaření a pečení?

  • Chceme klasické litinové plotny a nebo sklokeramický varný panel?
  • Budeme chtít v troubě grilovat?
  • Potřebujeme mít horkovzdušnou troubu?
  • Musíme mít elektronickou regulaci pečící trouby?

Až budete znát odpovědi na tyto otázky, zaměřte se dále při svém výběru hlavně na energetickou účinnost plotýnek a na tepelné ztráty trouby – klasické a horkovzdušné.

Energetická účinnost plotýnek

Je změřeno, že plotny sklokeramických varných panelů mají vyšší účinnost ze studeného stavu (při ohřevu vody do bodu varu) než litinové. Účinnost plotýnek ze sklokeramických varných panelů je v tomto případě cca 70 %. Litinové plotýnky dosahují maximální účinnosti cca 60 %.

Účinnost litinových plotýnek, které byly již ohřáty je téměř srovnatelná s plotýnkami ze sklokeramických varných panelů. Tato účinnost je nad 80 %. Je to logické, neboť se odbourala část ztráty energie spojená právě s vlastním zahřátím plotny.

Tepelné ztráty trouby – klasické a horkovzdušné

Zjišťují se tepelné ztráty, od kterých se odvozují měrné tepelné ztráty na plochu trub.

Tepelné ztráty klasické trouby jsou v rozmezí od cca 590 Wh do 1040 Wh při příkonu trouby 2100 W až 2200 W. Měrné tepelné ztráty jsou cca od 7,5 Wh/dm2 do 12,5 Wh/dm2.

Tepelné ztráty horkovzdušné trouby jsou v rozmezí od cca 570 Wh do 1060 Wh při příkonu trouby 1960 W až 2315 W. Měrné tepelné ztráty jsou cca od 7,0 Wh/dm2 do 11,0 Wh/dm2.

Skutečnou celkovou spotřebu energie elektrických sporáků je obtížné určit, protože je závislá hlavně na jejich správném používání.

Jak minimalizovat spotřebu energie při používání el. sporáku:

  • dno nádoby na vaření má mít stejný průměr jako plotýnka a má být rovné
  • při vaření a ohřívání mějte na nádobách pokličky – úspora energie činí minimálně 50 %
  • využívejte při vaření zbytkového tepla plotny před koncem vaření
  • nezahřívejte plotny bez nádob
  • ohřívejte jen tolik vody, kolik skutečně potřebujete
  • pro vaření potravin s delší dobou varu používejte tlakový hrnec – úspora energie je až 50 %

Chladničky a mrazničky

Spotřeba elektřiny

Údaj o spotřebě elektřiny (v kWh/24 hodin) by měl být jedním ze základních kritérií při výběru chladničky a mrazničky.

kombinovaná chladnička s mrazničkou – spotřeba u těch nejúspornějších typů by neměla přesáhnout 0,24 kWh/24 hodin (350 kWh/rok). Bohužel tyto typy nejsou nejšetrnější při nákupu k naší peněžence, protože stojí cca 30.000,–Kč

samostatná mraznička – při výběru samostatné mrazničky platí stejná pravidla jako při nákupu kombinované chladničky s mrazničkou. U těch nejúspornějších typů by spotřeba elektřiny neměla přesáhnout 0,8 kWh/24 hodin

Systém No-frost

V současné době je možno rovněž zakoupit kombinovanou chladničku s komfortním systémem zvaným No-frost, který zabraňuje tvorbě námrazy v mrazícím prostoru a nedá šanci ani jinovatce na zmrazených potravinách. Základem tohoto systému je ventilátor, který zajišťuje cirkulaci a odvádění vlhkého vzduchu z vnitřního prostoru mrazničky ven. Ceny těchto kombinovaných chladniček jsou ale vyšší a mají rovněž vyšší spotřebu elektrické energie. Rovněž některé mrazničky jsou vybaveny tímto systémem No-frost.

Další vlastnosti

Většinou jsou kombinované chladničky s mrazničkami vybavené oddělenými nastavovacími okruhy pro chlazení a mrazení. Mrazicí prostor je u nejmenších typů cca 50 litrů a u největších je cca 110 litrů. V objemech chladící části již nejsou tak velké rozdíly. Je to od cca 180 litrů do 195 litrů.

Hlučnost moderních chladniček a mrazniček je v současné době již nízká, pohybuje se cca od 35 dB do 45 dB.

Důležitým kritériem pro kupujícího je také informace, zda chladnička a mraznička je šetrná k životnímu prostředí, tedy zda v ní není použita chladící tekutina s freony.

Výběr nám doufám v blízké době usnadní energetický štítek, který nám napoví něco o energetické náročnosti provozu spotřebiče.

Rady, jak minimalizovat spotřebu

Co dělat, aby byla spotřeba energie při používání chladničky a mrazničky co nejnižší?

  • Zvolte si tak velkou chladničku a mrazničku, aby její prostor byl využíván alespoň na 70 %.
  • Umístěte chladničku s mrazničkou na suchém a chladnějším místě (v žádném případě ne vedle topného tělesa!).
  • Pravidelně odstraňujte námrazu, (pokud nemáte systém No-frost), protože její vrstva může zvýšit spotřebu elektřiny až o 75 %.
  • Teplotu v chladničce stačí udržovat na +5 °C a v mrazničce na –18 °C. Snížením teploty o 1 °C zvyšujete spotřebu energie o cca 6 %.
  • Udržujte v chladničce a mrazničce přehledné uspořádání potravin – nebudete muset mít dlouho otevřené dveře ledničky a nebudete tedy zbytečně plýtvat energií.

Pračky a sušičky prádla

Možná, že ještě vlastníte a používáte staré typy praček, které mohou být již automatické a někdy si připadáte jako na rodeu, to když zrovna vaše stará (pračka) ždímá.

Pravděpodobně si ani neuvědomujete, že doma chováte energetického žrouta. Pračky vyráběné cca před 10 lety mají totiž spotřebu energií asi o 50 % vyšší.

Proto je namístě se zamyslet, jestli si nepořídit energeticky úspornější a modernější automatickou pračku.

Podle čeho vybírat automatickou pračku

Při výběru automatické pračky by nás neměla zajímat jenom konstrukce pračky a její vzhled, ale měli bychom se také informovat o jejích následujících parametrech:

  • kapacita pračky – hlavní zásadou energeticky úsporného provozu pračky je využívání její plné kapacity. Pro vaši volbu při nákupu pračky by měla být proto rozhodující potřeba domácnosti, podle které zvolíte velikost náplně pračky. Ta je obvykle od 3,5 kg do 5 kg prádla.
  • programy – energetická náročnost je závislá především na typu pračky a dále na tom, jakými programy je pračka vybavena (například úsporné programy: možnost nastavení 1/2 plné kapacity prádla, plnění vody podle množství prádla apod.)

Pozor ! I prací prášek rozhoduje!

Spotřebu elektřiny je možno snížit také použitím vhodného pracího prášku, který nám umožňuje snížení teploty prací lázně např.z 90 °C na 60 °C při zachované prací schopnosti. Prádlo je vhodné roztřídit tak, abychom mohli prát při nejnižší možné teplotě.

Snížením teploty z 90 °C na 60 °C se sníží spotřeba energie asi o 25 %.

Různé kategorie – různá spotřeba praček

Automatické pračky lze rozdělit podle konstrukce na pračky s přístupem zpředu (boční plnění prádla), svrchu (plnění prádla shora) a na pračky kombinované se sušičkou.

Energeticky nejúspornější modely automatických praček jsou vybaveny elektronickým systémem, který řídí průběh celého pracího cyklu, tedy praní, máchání a odstřeďování s cílem dosáhnout optimálních hodnot spotřeby elektrické energie, vody a pracích prostředků. Při praní přitom bere ohled na konkrétní druh prádla a dbá na co nejlepší výsledek praní.

Některé automatické pračky vás na předním ovládacím panelu informují o tom, kolik času zbývá do konce programu a nebo je lze naprogramovat tak, aby začaly pracovat v době s nejvýhodnější sazbou za elektrickou energii.

Výrobci praček uvádí zpravidla maximální spotřebu elektrické energie a vody na jeden prací cyklus.

Spotřeba elektrické energie je u nejúspornějších praček na 5 kg prádla maximálně 0,94 kWh a spotřeba vody 48 litrů.

Tyto nejúspornější pračky se podle energetického štítku řadí do kategorie A. Ceny energeticky nejúspornějších praček se pohybují bohužel okolo čtyřiceti tisíc Kč.

Automatické pračky střední kategorie mají spotřebu elektrické energie na 5 kg prádla od 1,1 kWh do 1,3 kWh při spotřebě vody od 65 litrů do 85 litrů. Jejich ceny se pohybují přibližně od 12 tisíc Kč do 20 tisíc Kč.

Odstřeďování

Automatické pračky lze dále rozdělit podle otáček odstřeďování: nejnižší kategorie – méně než 400 otáček za minutu střední kategorie – 400 až 800 otáček za minutu nejvyšší kategorie – 800 až 1400 otáček za minutu. Výše počtu otáček pro odstřeďování má mimo dalšího vybavení vliv na výši ceny automatických praček. Pro dobré odstředění postačuje již 500 otáček za minutu.

Sušičky

Sušičky prádla jsou velmi náročné na spotřebu elektřiny a měli bychom je využívat minimálně. nebo pouze pro řádně vyždímané prádlo. Můžeme tak uspořit 20 až 25 % elektrické energie. Mezi námi – nejlepší sušičkou prádla je slunce a vítr.

Žehlení

Co se týká žehlení prádla, doporučujeme dbát na jeho optimální vlhkost, protože příliš vlhké i příliš suché prádlo zbytečně prodlužuje dobu žehlení.

Po vypnutí žehličky můžete využít zbytkového tepla k žehlení jemného prádla.

Myčky nádobí

Výhody myčky nádobí

Spotřebujeme více energie na ruční umývání nádobí nebo na mytí nádobí v automatické myčce ? Výsledky měření nám jednoznačně ukazují, že myčky nádobí mají oproti ručnímu mytí nádobí výrazně nižší spotřebu energie (cca o 50 %).

Myčka nádobí nám šetří nejen vodu a elektrickou energii, ale také náš drahocenný čas. Pokud denně v průměru věnujeme půl hodiny času na ruční mytí nádobí, můžeme používáním myčky uspořit za rok asi sedm a půl dne volného času.

**Jak myčka nádobí pracuje?

Mytí Do drátěných košů uvnitř myčky se naskládá špinavé nádobí a to je omýváno horkou mycí vodou, která stříká pod tlakem z rotujících trysek. Voda je ohřívána elektrickým odporovým tělesem na teplotu cca 65 oC, je hnána čerpadlem a průběžně se filtruje.Aby byl vyšší mycí účinek, je používán speciální detergent, který nádobí odmašťuje.

Oplachování Nádobí je oplachováno čistou vodou s přídavkem speciální chemikálie, která napomáhá tomu, aby na usušeném nádobí nezůstávaly stopy po kapkách.

Sušení Sušení je prováděno buď akumulovaným teplem, nebo jsou k ohřevu sušícího vzduchu osazena topná tělesa, případně je sušení prováděno systémem TURBO, kdy se při sušícím procesu odvádí vlhko z myčky pomocí turbínky. Po skončení mycího cyklu je třeba nádobí vyjmout a odstranit nečistoty zachycené ve filtrech.

Který druh nádobí lze v myčce umývat?

Myčka nádobí je vhodná pro:

  • nádobí z nerez oceli
  • porcelánové nádobí
  • skleněné nádobí.

V myčce se nedoporučuje umývat:

  • nádobí a příbory ze stříbra, hliníku a zinku
  • nádobí s teflonovým povrchem
  • měděné pánve a kotlíky
  • příbory a kuchyňské nože s dřevěnou rukojetí (rychlé vysušení může způsobit popraskání a kroucení dřeva)
  • dřevěná prkénka a vařečky
  • také sklo se zlatými ozdobami a nádobí z některých plastů může v myčce utrpět.

Druhy myček a jejich pořizovací ceny

Myčky nádobí můžeme rozdělit zpravidla do třech kategorií:

  • Myčky široké 60 cm – pojmou 12 jídelních souprav – jsou vhodné pro vícečlenou rodinu.
  • Myčky šíře 45 cm – pro 8 až 9 jídelních souprav – vhodné pro kuchyně panelákového typu.
  • Malé stolní myčky nádobí – pro 4 sady nádobí – vhodné například pro kanceláře nebo dvoučlenné rodiny.

Nejlevnější a konstrukčně a programově nejjednodušší myčky nádobí lze pořídit již za cenu okolo 10.000,–Kč. Tyto myčky nepatří ovšem do kategorie energeticky úsporných.

Jako energeticky úspornější a šetrnější k životnímu prostředí jsou myčky renomovaných značek, které je možno v obchodech zakoupit v cenách od cca 18.000,–Kč. Hlučnost myček je u kvalitních typů od 38 dB do 50 dB.

Spotřeba vody a elektřiny

Myčky nádobí je možno rozdělit a posoudit podle úspory vody a spotřeby elektrické energie. Předpokladem úspory energií je programové vybavení myčky (úsporný program, bioprogram) a používání speciálních mycích bioprostředků, které nám umožňují provádět mytí již při teplotách 40 až 50 °C.

Myčku šíře 60 cm je možno považovat za úspornou, pokud se její spotřeba vody pohybuje okolo 20 litrů a spotřeba elektrické energie okolo 1,6 kWh na jeden mycí cyklus. Při úsporném programu se tyto hodnoty snižují na 15 litrů a na 0,9 kWh.

Nejúspornější typy myček šíře 60 cm pro 12 jídelních souprav mají spotřebu elektrické energie 1 kWh a spotřebu vody 17 litrů na jeden mycí cyklus.

Na spotřebě elektrické energie se podílí největším dílem odporové elektrické těleso, které slouží k ohřevu mycí vody. Úspornější myčky mají možnost navolit různé teploty vody (od 45 °C do 75 °C) a umožní nám tak snížit spotřebu elektrické energie.

Další možnost úspory elektřiny mají myčky, které lze připojit dle pokynů výrobce na přívod teplé vody. Úspora elektrické energie je u takové myčky 50 % a více!

Oběhové čerpadlo mycí a oplachové vody se na celkové spotřebě elektrické energie myčky podílí asi deseti procenty.

Analýzy nákladů na provoz myčky za dobu její životnosti ukazují, že náklady na vodu tvoří jen asi 10 % z nákladů na elektrickou energii.

Myčky ve vyšší třídě energetické účinnosti mají zpravidla podprůměrnou spotřebu vody.

ZDROJ: www.eav.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů