Čtvrtek, 28. března 2024

Zašová chce za 45 milionů zrekultivovat nebezpečnou skládku

Zašová chce za 45 milionů zrekultivovat nebezpečnou skládku

Zašová (Vsetínsko) - Zašová na Vsetínsku se chystá zrekultivovat starou skládku komunálního odpadu, která leží v západní části obce, řekla starostka Anna Mikošková. Náklady na sanaci areálu by měly činit zhruba 45 milionů korun, část peněz ale obec získala formou dotace.

Odpadky se na skládku vyvážely přibližně deset let a její provoz skončil teprve v polovině 90. let. Směřoval tam zejména komunální odpad, jeho kontrola však byla nedostatečná, a skládka by proto mohla obsahovat i nebezpečné látky. Leží navíc blízko obytné zástavby, proto obec přikročila k její rekultivaci.

"V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele," uvedla starostka. Podle projektu bude těleso skládky nejprve zarovnáno, následně zakryto nepropustnou fólií, zahrnuto zeminou a osázeno dřevinami. Sanace by měla být podle projektu dokončena v polovině roku 2011. 

Vedení obce už podle Mikoškové odmítlo investora, který chtěl v areálu sanované skládky postavit menší solární elektrárnu. Celý pozemek totiž musí podle dotačních podmínek zůstat oplocený a obec pro něj jiné využití zřejmě hledat nebude.

Úpravy a sanace skládek komunálního odpadu se nyní chystají i na dalších místech ve Zlínském kraji. Příští rok zřejmě začne například v Chropyni na Kroměřížsku, podobný projekt připravuje i radnice v Luhačovicích.

Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů