Pátek, 29. března 2024

MVV Energie zvyšuje podíl na trhu

MVV Energie zvyšuje podíl na trhu

- Společnost plánuje dát do rozšíření kapacit půl miliardy korun

- Nyní dokončuje převzetí Českolipské teplárenské

Teplárenská společnost MVV Energie, která patří ve svém oboru k největším na českém trhu, chce do dvou let zvýšit svou výrobu o pětinu. Investuje kvůli tomu více než půl miliardy korun do rozšíření kapacit.

Teplo pro Českou lípu

V České Lípě MVV Energie nyní dokončuje koupi městské teplárenské společnosti od místní radnice.

"V Českolipské teplárenské zvyšujeme podíl z původních 35 na 95 procent. Koupě teplárny a rozvodných sítí nás přijde na zhruba 220 milionů korun, kromě toho jsme se zavázali k dalším investicím ve městě," řekl HN jednatel MVV Energie Václav Hrach. Česká Lípa si se svými pěti procenty akcií zachová křeslo v dozorčí radě firmy a tím i částečnou kontrolu nad její činností.

MVV Energie, která je dceřinou společností stejnojmenného německého energetického koncernu, chce v Česku také hrát větší roli ve výrobě elektřiny. Proto ve čtyřech městech zahájila přípravy na přestavbu svých kotelen na takzvané kogenerační jednotky, které kromě tepla vyrábějí i elektřinu.

"Tyto přestavby chystáme v Opavě, Studénce, Lounech a v Děčíně, zvažujeme ji také v Jílovém," upřesnil Hrach.

MVV Energie do přestaveb svých kotelen na kogenerační jednotky investuje celkem 350 milionů korun.

Koho koupit?

Hrach řekl, že jeho firma má zájem ještě na dalším růstu a ráda by v nákupech menších společností z oboru pokračovala. Na domácím trhu však nyní nejsou k akvizicím v teplárenství příležitosti.

"Pracujeme sice momentálně na dvou takových projektech, zatím jde ale jen zcela o předběžné úvahy," vysvětluje manažer.

Právě proto, že příležitostí ke koupi dalších firem z oboru je na českém trhu málo, zvažuje MVV i možnost, že by vstoupila do zcela nového segmentu podnikání, jímž je spalování odpadu. "Naše mateřská společnost v Německu je v tomto oboru lídrem trhu, v České republice ale pro to jsou odlišné podmínky a toto podnikání je komplikovanější," prohlašuje Hrach.

Finanční krize záměry teplárenské firmy na expanzi sice ovlivňuje, neznamená pro ně ale podle Hracha zásadní překážku.

Už v příštím roce bude MVV potřebovat na investice půl miliardy korun. Část pokryje z vlastních zdrojů, na část chce získat bankovní úvěr.

Problém s bankami

"I když zatím ještě nejsme ve fázi sjednávání úvěru, předběžně s bankami o financování jednáme. Některé banky nám už rovnou úvěr odmítly a ty, které ho jsou ochotny poskytnout, své služby zdražily," řekl Hrach, podle něhož bude nyní úrok zhruba o jedno procento vyšší, než kdyby si energetická společnost půjčovala před rokem.

"Banky si započítávají rizikovou marži, navíc žádají vyšší ručení," vysvětluje manažer, který však tvrdí, že ani tyto komplikace rozvojové plány firmy neodsunou.

MVV Energie je čtvrtou největší teplárenskou firmou u nás. Lídrem trhu je v tomto oboru polostátní energetická společnost ČEZ, následuje Francouzi ovládaná Dalkia a vlastník Elektrárny Opatovice - společnost International Power, která je dceřinou firmou britského koncernu.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů