Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové: Obce by se neměly rozrůstat bez ohledu na krajinu

Ekologové: Obce by se neměly rozrůstat bez ohledu na krajinu

Praha -- Obce by se podle ekologů neměly bezuzdně rozrůstat, měly by brát ohled na okolní krajinu. Myšlenky udržitelného rozvoje mnohé z nich berou na lehkou váhu, jako by to byl pojem bez obsahu. Představitelé obcí a měst musí mít zájem na tom, aby jejich rozvoj neničil životní prostředí. Při dnešním vyhlášení výsledků klání o Oranžovou a Zelenou stuhu, které je součástí soutěže Vesnice roku 2008, to uvedla Martina Pásková z ministerstva životního prostředí.

"Sídla mají svou ekologickou stopu, kterou sledujeme, a krajina je to, na čem sídla žijí a z čeho čerpají své zdroje," řekla Pásková. Ekologická stopa je podle ní díl krajiny, který potřebuje obec pro svůj rozvoj. Rozšiřování sídel do volné krajiny a připojování satelitních městeček k hlavnímu sídlu není v souladu s plány udržitelného rozvoje, do nichž by měli být místní obyvatelé zapojeni, míní Pásková. Podle ní by se sídla měla rozpínat spíše do výšky než do šířky.

Oranžové stuhy se udělují za příkladnou spolupráci obce se zemědělskými podniky. Letos tuto cenu za absolutní vítězství spolu s šekem na 800 000 korun převzal starosta obce Partutovice na Přerovsku Jiří Gandler. Zelenou stuhu za příkladnou péči o výjimečné kulturně-historické dědictví získaly jihočeský Jankov nebo Mořice na Prostějovsku.

Soutěž Vesnice roku vyhlašují ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj spolu se Svazem měst a obcí a Spolkem pro obnovu venkova. Celostátní vítěz může od ministerstva čerpat dotaci do dvou milionů korun. Obce za modrou, zelenou nebo bílou stuhu mohou čerpat nejvýše 600 000 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů