Pátek, 29. března 2024

Když Slunce levně ohřívá vodu

Když Slunce levně ohřívá vodu
Budovy spotřebují podle profesora Bedřicha Moldana plných 40 % primárních energetických zdrojů. Uvedl to na konferenci Trh nemovitostí a stavební průmysl a jejich odpovědnost ke změnám životního prostředí, kterou v říjnu v Praze uspořádala Česko-belgicko-lucemburská smíšená obchodní komora. Jiří Kalina ze společnosti Regulus, s. r. o., na konferenci v té souvislosti upozornil na to, že samotné zateplení a výměna oken v budovách dnes už na požadované hodnoty úspor energií nedosáhnou.

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ JE NEJLEPŠÍ

"Musíme tedy přistoupit i k rekonstrukci technických zařízení budov, přičemž využití energie slunce v těchto technologiích je rozhodně perspektivní," míní Jiří Kalina. Uvedl příklad solárního systému na přípravu teplé vody na bytovém domě v Brně s denní spotřebou teplé vody zhruba osm tisíc litrů. "Při takových instalacích pochopitelně nejde jen o to osadit dům solárními kolektory. Stejně důležitá je správná volba samotného hydraulického uspořádání, velikosti akumulačních nádrží a vlastně celé technologie, požadovaného elektrického příkonu apod. To vše samozřejmě rozhoduje o tom, zda lze v konkrétní aplikaci podobné zařízení uskutečnit. Nejlepší je obrátit se na odborníky a nechat si zpracovat alespoň hrubou studii, která může odkrýt alespoň některá prvotní úskalí a investora na ně předem upozornit," připomíná Jiří Kalina.

Podle jeho slov neexistují žádná zásadní omezení pro využívání solárních systémů i v budovách ve vlastnictví obcí a měst. "Samosprávy mohou čerpat z různých programů, a to nejen ministerstva životního prostředí. Máme bohaté zkušenosti s aplikacemi na municipálních objektech. Solárními systémy jsme například osadili několik mateřských škol v Praze, zajímavá aplikace je umístěna na Domě s pečovatelskou službou Jihlava (viz foto na str. 17 - pozn. redakce), velká instalace se dokončuje na ZŠ Lukavec, kde je i kombinace s tepelnými čerpadly apod.," konstatuje expert ze společnosti Regulus.

NEŽ OBEC PŘISTOUPÍ K PROJEKTU...

Ing. Jiří Bártů, ředitel brněnské společnosti Apex Euro, s. r. o., radí, že dříve než obec přistoupí k projektu přípravy teplé vody za pomoci solárních systémů ve svých objektech, měla by si prověřit, jaký je stav jejich zateplení, rozvodů, vybavení strojoven apod. "Potřebný je mít i energetický audit - ale poctivě odvedený. Nesmí jít jen o hru čísel," dodává Ing. Jiří Bártů. Podcenit se však nemá ani zakomponování solárního systému do vzhledu dané nemovitosti.

Jak je to však s návratností investic tohoto druhu? "U rekonstrukcí se obecně vychází z provozních nákladů, které jsou prokázány několik let zpětně. Solární systém se bilancuje co nejpřesněji na základě vstupních dat o odběrech energie a účinnosti stávající technologie - a pak se oba systémy (před rekonstrukcí a po ní) porovnávají, spolu se započtením velikosti investice. Otázkou je prognóza vývoje ceny energie použité v původní technologii. Ze zkušenosti posledních let je jasné, že započtení pohybu cen energií do tohoto srovnání bývá v 99,9 % návratnost solárního systému mnohem optimističtější," uzavřel Jiří Kalina.

Zástupci obou firem se shodují v tom, že největším přínosem pro investora, který sáhne po využití sluneční energie, je vysoká účinnost celého systému přípravy teplé vody v celoroční bilanci. Nikoliv nepodstatnými efekty je však také třeba "green image" obce a samozřejmě rovněž pozitivní dopad na životní prostředí.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů