Pátek, 29. března 2024

WATENVI za účasti odborníků z celého světa

Již nyní probíhají četná jednání a zahraniční mise na podporu jeho mezinárodnosti.
WATENVI za účasti odborníků z celého světa

Nakládání s odpady, jeho zpracování a využití, čističky odpadních vod,  kanalizační systémy, kvalita pitné vody a další témata související se životním prostředím, jsou středem pozornosti zákonodárců, státní správy, samosprávy, odborníků a v neposlední řadě i podnikatelských subjektů. Ideální příležitost, kde lze získat  přehled a nejnovější informace o jednotlivých oborech, nabídne Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrhu WATENVI. Tvoří jej Mezinárodní vodohospodářská výstava VOD-KA, kterou pořádá SOVAK ČR a  Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO. Uskuteční se v obvyklém jarním termínu od 26. do 28. května 2009 a bude se konat již popatnácté.

Již nyní probíhají četná jednání a zahraniční mise na podporu jeho mezinárodnosti. V popředí zájmu jsou nejen země, které stojí v rozvoji environmentálních technologií na špici pomyslného žebříčku, ale také státy, jež v rámci tohoto veletrhu hledají inspiraci. Velký zájem o technologie a technologické celky projevilo Chorvatsko, které vyšle na veletrh WATENVI poměrně početnou obchodní misi. Opět přijedou vystavovatelé a odborníci například z Holandska, Rakouska, Slovenska a Německa. „Připravujeme oficiální prezentaci Německa a jednáme o účasti dalších zemí,“ řekl obchodní manažer WATENVI Michal Polášek. Na obou výstavních akcích, VOD-KA a ENVIBRNO - se pravidelně prezentuje většina lídrů trhu z tuzemska i zahraničí.

Důraz na odpadové hospodářství

Zvýrazněnými tématy Watenvi budou obory „Vodohospodářství“, „Environmentální technologie“ a „Zpracování a využití odpadu“.  Posledně jmenovaný obor nabývá vzhledem k rostoucím cenám energií na aktuálnosti a zaměří se na něj Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.

Zpracování druhotných surovin a otázka energetické soběstačnosti zajímá jak starosty obcí a samosprávu, tak řadu podnikatelských subjektů. Právě výstaviště bude místem, kde si všechny zainteresované subjekty mohou předat nejnovější informace a zkušenosti v tomto oboru. „Neustále hledáme okruhy, které by mohly být pro naše vystavovatele i návštěvníky zajímavé. V nadcházejícím ročníku se chceme opět zaměřit na otázku odpadového hospodářství a vodohospodářskou strukturu, v neposlední řadě také na alternativní zdroje energie,“ řekla ředitelka WATENVI Jana Ostrá.  K rozvoji projektu přispívá také spolupráce pořadatelů s oborovými asociacemi, například s Českým ekologickým manažerským centrem (CEMC).

CEMC – České ekologické manažerské centrum má široký záběr činností

„Široký program činností spočívá v zajištění služeb v oblasti ekologického managementu, IPPC, chemické legislativy REACH, odpadů, legislativy a norem, vzdělávání a zavádíme environmentální reporting podle GRI3. Za účelem výzkumu v oblasti environmentálních služeb, na www.envisluzby.cz, nově provozujeme databázi, která zúčastněným organizacím nabízí prostor pro kooperace. To by samo o sobě nebylo nic zajímavého, ale s touto databází máme další záměry, chceme ji propojit do evropského prostoru, a také umožnit organizacím sebehodnocení v oblasti konkurenceschopnosti,“ uvedl výkonný ředitel CEMC Ing. Jiří Študent. ČEMC je sdružením podniků, podnikatelů a expertů. Bylo založeno v roce 1992 pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. V současné době usiluje o reálnou environmentální politiku, která maximálně minimalizuje administrativní zásahy státu. Měla by se oprostit od pro společnost škodlivých ekologických mýtů. Cílovou skupinou CEMC jsou podnikatelé. „Bez specifických informací určených pro tuto zájmovou skupinu nelze očekávat, že naše společnost bude postupovat po trajektorii udržitelného rozvoje, ta totiž vyžaduje konsenzus všech, často i protichůdných zájmů,“ dodal Študent. CEMC vydává odborný časopis Odpadové fórum a časopis Alternativní energie.

Otázka časopisu Odpadové fórum:

Myslíte si, že odmítání energetického využití směsného komunálního odpadu ze strany ekologických iniciativ napomáhá jeho využití nebo podporuje skládkování?

Asi 5,5% respondentů si myslí, že odmítání energetického využití směsného komunálního odpadu napomáhá zvyšování materiálového využití odpadů, a téměř 95%  se domnívá, že nepřímo podporuje skládkování.

Jana Tyrichová

manažer PR a reklamy WATENVI

Tel. +420 541 152 890, Fax: +420 541 152 889, E-mail: jtyrichova@bvv.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů