Čtvrtek, 18. dubna 2024

Festival Týká se to také tebe již po třiatřicáté

Festival Týká se to také tebe již po třiatřicáté

V pátek 28. listopadu bude v Uherském Hradišti oficiálně zahájen 33. ročník mezinárodního festivalu filmů a videoprogramů Týká se to také tebe (TSTTT). Jeho program nastartovalo ale už promítání filmů pro školy a semináře v Uherském Brodě a ve Zlíně již v pondělí 24. listopadu. Festival končí v neděli 30. listopadu.

 

Festival TSTTT [1] vznikl v Uherském Hradišti před 33 lety, kdy komunistická cenzura omezovala svobodu filmové tvorby. Zvláště ekologie byla v té době pro umělce a publicisty tabu. Potřeba pravdy přivedla kroužek zdejších nadšenců k rozhodnutí pořádat alespoň přehlídky filmů amatérských, protože ty byly přece jen méně kontrolovány státní mocí. K zakladatelům festivalu patřil také významný český ochránce přírody, novinář a  publicista Josef Velek. K filosofii jeho odkazu se festival přihlásil po pádu totalitního režimu v roce 1989. Filmová přehlídka se postupně otevřela profesionálním tvůrcům a  stala se mezinárodní. Z úcty ke své tradici si však festival zachoval také soutěžní kategorii amatérského filmu.

 

Cílem festivalu je upozorňovat veřejnost na filmová a televizní díla, která se zásadně vyjadřují k ekologickým stránkám lidské existence v dnešním světě.

 

Do filmové soutěže bylo letos zařazeno celkem 53 profesionálních a 35 amatérských filmů celkem ze 17 států světa (téměř z celé Evropy, ze vzdálenějších např. Indie, Brazílie Írán).

 

V hlavním soutěžním promítání v sobotu 29.11. jich bude 10 profesionálních a 8 amatérských. Všechny ostatní si mohou návštěvníci nechat promítnout na přání v salonku Klubu kultury. Kromě toho budou ve dvou kolekcích (v pátek večer a v neděli dopoledne) promítnuty 4 z oceněných filmů na letošním světovém festivalu filmů o parcích v italském Sondriu s nímž má TSTTT uzavřeno partnerství. Vstup na promítání je volný.

 

Nejlepší amatérský film obdrží Velkou cenu, nejlepší zahraniční amatérský film Cenu města Uherského Brodu a další cenu věnuje Odborový svaz pracovníků kulturních zařízení. Profesionálové budou soutěžit o Hlavní cenu Josefa Velka a ceny Ministerstva životního prostředí a Cenu hejtmana Zlínského kraje, který nad festivalem převzal záštitu.

 

Součástí festivalu je také 30. ročník fotografické soutěže a dvě dětské česko - slovenské soutěže. Výtvarná s názvem „Svět očima skutečnosti a fantazie“ a literární „Zelená planeta“. Tradičně budou předány také ceny 5. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže  “Mladí tvůrci pro Dunaj”.

 

V sobotu odpoledne jistě zaujme diváky povídání s promítáním cestovatele Miroslava Náplavy „Cuba libre“ a také tradiční seminář „Ekologické zemědělství“.

 

Významnou součástí festivalu jsou také výstavy. Vedle tradiční kolekce soutěžních fotografií TSTTT se letos podařilo zajistit výjimečnou výstavu s názvem „Z druhé strany hladiny - Podunajsko“ slovenského přírodovědce, zoologa-ethologa, publicisty a fotografa Dr. Petera Áče, který 40 let zkoumá život ryb, potápí se a fotografuje vodní živočichy.

 

Slavnostní vyhlašování výsledků soutěže a předávání cen bude v sobotu 29. listopadu večer a v programu vystoupí písničkář Vlasta Redl se svojí kapelou[2].

 

 

Poznámky:

[1] Vyhlašovateli TSTTT jsou MŽP, Zlínský kraj, Město Uherské Hradiště, Město Uherský Brod, Odborový svaz pracovníků kulturních zařízení. Festival pořádá Klub kultury Uherské Hradiště.

[2] Vstupenky na sobotní slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen s kulturním programem - koncertem Vlasty Redla v předprodeji Klubu kultury.

 

Program festivalu a další informace:

www.kkuh.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů