Středa, 24. dubna 2024

V pondělí začíná v Poznani klimatický summit OSN

V pondělí začíná v Poznani klimatický summit OSN

V pondělí 1. prosince začíná v polské Poznani 14. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) a 4. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu. Jde o summit, na kterém budou pokračovat jednání o krocích k ochraně klimatu po skončení platnosti Kjótského protokolu v roce 2012. Evropská unie, včetně České republiky, velmi aktivně usiluje o to, aby finální dohoda byla přijata na příštím summitu, který se odehraje přesně za rok v dánské Kodani.

Kodaňská dohoda by měla obsahovat především relevantní závazky ke snížení emisí skleníkových plynů pro všechny významné světové ekonomiky, které přispívají ke zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře – tedy včetně USA, ale také rozvíjejících se ekonomik států jako je Čína, Indie, Brazílie či Rusko. Ke snížení skleníkových emisí má pomoci podpora nových nízkouhlíkových technologií a zmírnění odlesňování a degradace lesa v rozvojových zemích. Zároveň musí dojít k dohodě o podpoře účinných adaptačních opatření vůči negativním dopadům změny klimatu a to zejména v zemích, které jsou i změnami klimatu v budoucích letech nejvíce zranitelné. Zásadní proto bude i dohoda o financování redukčních i adaptačních opatření v rozvinutém i rozvojovém světě.

Mezi hlavní cíle poznaňské konference patří příprava a diskuse nad první verzí textu budoucí mezinárodní klimatické dohody. V Poznani se bude diskutovat také o střednědobých a dlouhodobých redukčních cílech, o jejichž finální podobě pro jednotlivé státy se však s největší pravděpodobností rozhodne až v  Kodani. Delegáti z více než 180 zemí se budou muset shodnout také na harmonogramu prací a jednání v průběhu roku 2009 a rozhodnout o plném zprovoznění Adaptačního fondu. 

Konference v Poznani je dvoutýdenní a skončí v pátek 12. prosince. Ministři jednotlivých zemí se zúčastní posledních dvou dnů konference, kdy bude Českou republiku zastupovat místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík.

EU hraje ve vyjednávání klíčovou roli. Sama na březnovém summitu Evropské rady v roce 2007 přijala závazek snížit emise skleníkových plynů o 20 % do roku 2020 (oproti roku 1990), který je ochotna zvýšit na 30 %, pokud se do snižování skleníkových emisí zapojí i ostatní „velcí hráči“. EU nyní dokončuje debatu o finální podobě klimaticko-energetického balíčku, který podrobně říká, jak Evropa svého cíle 20% snížení skleníkových emisí chce dosáhnout. Pro partnery je evropský příklad velice důležitý. Pokud se podaří francouzskému předsednictví dosáhnout dohody na prosincové Evropské radě, která se koná ve stejnou dobu jako závěr poznaňského summitu, významně to posílí pozici EU v mezinárodním vyjednávání.

Konference v Poznani má pro ČR specifický význam. Vzhledem k tomu, že od ledna přebíráme předsednickou štafetu od Francie, povedeme tak jménem EU jednání s dalšími partnery v čele s novou americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů