Pátek, 29. března 2024

Vlastníci lesních pozemků chtějí změnit zákon o myslivosti

Vlastníci lesních pozemků chtějí změnit zákon o myslivosti

V průběhu příštího roku předloží ministerstvo zemědělství takzvanou malou novelu zákona o myslivosti. Vlastníci mimo jiné tvrdí, že jim současná podoba zákona neumožňuje uplatňovat vlastnická práva k lesním pozemkům a poukazují na stále se zvyšující škody na lesních porostech díky přemnožené zvěři.


Novela by podle slov poradce ministra zemědělství Josefa Stehlíka měla být reakcí na požadavky celkem pěti nevládních zájmových organizací sdružující především vlastníky lesních pozemků a honiteb, které zformulovaly v dopise adresovaném ministru zemědělství Petru Gandalovičovi (ODS).

Právě předcházení škodám způsobených zvěří by mělo být podle Stehlíka jedním z hlavních cílů budoucí novely. "Je také třeba zabezpečit uplatnění práv vlastníků honebních pozemků v rámci honebních společenstev," uvedl Stehlík. V současné době totiž podle jeho slov zákon umožňuje exekutivně přičlenit pozemky vlastníka k honitbě bez jeho souhlasu. "Právem vlastníka musí být například i odmítnutí ustavení honitby," říká poradce ministra. Novela by měla řešit také umístění takzvaných "společných zařízení" na cizích pozemcích.

Prvním krokem k návrhu novely by měl být vznik pracovní skupiny ze zástupců organizací vlastníků, ministerstva zemědělství a myslivců, která by podle Stehlíka "pojmenovala problémy a navrhla jejich možná řešení".

"Legislativní proces je hlavně otázkou politické vůle, předpokládám ale, že by měl být zahájen v průběhu příštího roku," konstatoval Stehlík.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů