Čtvrtek, 28. března 2024

Česko má k novým jaderným blokům možná blíže, než se doposud zdálo

Česko má k novým jaderným blokům možná blíže, než se doposud zdálo

Česko má možná k novým jaderným blokům blíž, než by si odpůrci atomové energie přáli. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner včera na konferenci o energetice v Praze řekl, že výstavba dalších bloků v tuzemsku by mohla být schválená do roku 2010.

"Bez jaderné energetiky nebudeme schopni splnit závazky, co se týče objemu vypouštěných emisí, a nejsme schopni pokrýt spotřebu elektrické energie ve střednědobém a dlouhodobém horizontu," cituje Hünera agentura ČTK.

Záleží však na tom, jak dopadne posudek ministerstva životního prostředí o ekologických dopadech. Ty jsou totiž klíčovým prvkem při schvalování výstavby nových jaderných bloků. Koaliční Strana zelených je ale dlouhodobě proti budování nových bloků.

Řízení může zkomplikovat stížnost k Evropské komisi, kterou podají zahraniční odpůrci dostavby temelínské elektrárny. Tvrdí, že český zákon o posuzování vlivů na životní prostředí odporuje evropské legislativě. Norma jim neumožňuje nechat verdikt úřadů přezkoumat nezávislým soudem.

Stavbu dalších jaderných bloků v Česku doporučuje i zpráva nezávislé energetické komise, kterou vedl předseda Akademie věd Václav Pačes. A na jádru bude postavena i aktualizovaná státní energetická koncepce, kterou připravuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

ČEZ, který provozuje obě domácí jaderné elektrárny, už žádost o posudek k rozšíření Temelína o dva nové bloky podal v červenci. A brzy chce požádat i o hodnocení modernizace elektrárny Dukovany. "Podklady k žádosti o posouzení dopadu na životní prostředí v případě Dukovan jsou z větší části hotové. Záleží jen na vedení společnosti, kdy se rozhodne žádost podat," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Zatím není jasné, jak výkonné bloky by v Temelíně měly stát, ve hře jsou čtyři varianty od 1000 až po 1700 megawattů.

Nyní jsou na jihu Čech dva bloky po tisíci megawattech, v Dukovanech jsou čtyři menší.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů