Čtvrtek, 28. března 2024

Nepovolená skládka straší Liberec

Nepovolená skládka straší Liberec

Liberec - Milionová sankce hrozí libereckému podnikateli za nepovolenou skládku. Bude to už podruhé; jde totiž o nelegálně uloženou suť z demolice části bývalého odchodního domu Ještěd v Liberci. Odpad měl zmizet do konce října, ale nestalo se tak. Nájemce pozemku se brání, nevěděl prý, že nemá všechna povolení.

Na nelegální skládce skončilo 25 tisíc metrů krychlových suti, kamení a zeminy. Inspektoři už za to potrestali pokutou jak firmu, která odpady do Vesce navezla, tak i podnikatele, který má pozemek v nájmu. Již v srpnu tohoto roku prohlásila vedoucí Oddělení nakládání s odpady ČIŽP Liberec Danuše Hrázká: "Byly změněny odtokové poměry Doubského potoka, byly zasypány některé stromy a zařízení nebylo povoleno."

Odpad měl z nelegální skládky zmizet do konce října, haldy stavebního materiálu jsou ale ve Vesci stále. Ředitelka ČIŽP Liberec Hana Kolářová dodala: "Podnikatel odklidil pouze minimum odpadu. S největší pravděpodobností bude zahájeno další řízení, které může skončit pokutou až milion korun." Nájemce pozemku Josef Ďuroška se brání. Nevěděl prý, že všechna povolení nemá. Tvrdí totiž, že i on se stal obětí podvodu, když mu majitelé parcely lhali: "Ubezpečovali mne, že povolení navážet na pozemky mají. Magistrát to však zastavil, protože povolení vyřízené neměli."

Případy nelegálních skládek se stavební sutí se na Liberecku v posledních letech množí. Jen letos už řešila Česká inspekce životního prostředí desítky podobných provinění. Liberec totiž zažívá stavební boom a bohužel nejen drobní podnikatelé, ale i některé velké firmy, chtějí za ekologickou likvidaci odpadů ušetřit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů