Pátek, 26. dubna 2024

Nabídka technologií

Nabídka technologií

Servisní rubrika je připravována ve spolupráci s Technologickým centrem Akademie věd ČR - skupinou transferu technologií, která v rámci celoevropské sítě Enterprise Europe Network zprostředkovává transfer technologií českým subjektům. Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.enterprise-europe-network.cz

Ultratenké a účinné izolační materiály založené na vakuu

Ref: 08 GB 44O7 0IUS

Londýnská firma vyvinula několik různých ultratenkých a velmi účinných izolačních materiálů, založených na využití vakua. Ve srovnání se současnými srovnatelnými produkty nabízené materiály přináší úsporu nákladů a úsporu poměru velikosti ku hmotnosti. Firma hledá vhodné průmyslové partnery se zájmem o licenci na výrobu této technologie z oblasti stavebnictví, výroby a konzultačního sektoru (oblast balení, izolací, výroba bílého zboží, inženýrské firmy apod.).


Zdroj světla na bázi LED diod pro nahrazení konvenčních zářivek

Ref: 08 GB 44O7 0IUS

Menší dánská firma vyvinula a zatím jen laboratorně vyzkoušela světelný zdroj na bázi LED diod, který by dokázal nahradit svými rozměry klasické zářivkové trubice. Výhodou oproti klasickým zářivkovým trubicím jsou nižší spotřeba energie, delší životnost, méně odpadu, vyšší kvalita světla a žádné blikání při zapnutí světelného zdroje a možné inteligentní řízení vestavěné přímo v trubici. Použití LED diodových trubic je jak venkovní, např. na ulicích, tak i v interiérech, domech a kancelářích. Firma hledá partnery se zájmem o další výzkum a vývoj, licenci nebo založení společného podniku.


Elektricky vodivý polymer pro užití v čištění odpadních vod, palivových článcích a elektronice

Ref: 08 GB 40n6 0IVM

Britská firma vyvinula a prakticky vyzkoušela formovatelný, elektricky vodivý polymer a polymerový kompozit. Materiál lze formovat při pokojové teplotě a je vhodný pro použití při výrobě levných uhlíkových elektrod pro elektrochemické čištění vody a podobné aplikace. Další předpokládané využití je v oblasti palivových článků, formovatelných antistatických výrobků anebo elektromagnetického stínění. Firma hledá partnery z oblasti průmyslu se zájmem o vývoj dalších aplikací a nebo licenci.


Mikrovlnné senzory

Ref: 08 FI 30I2 0J3D

Finská firma vyvinula metodu nedestruktivního testování s pou- žitím mikrovln. Metoda používá aktivní a pasivní senzory pro měření různých parametrů. Možné aplikace jsou v oblastech monitorování stavu životního prostředí (dálkové měření) a monitorování průmyslových procesů a produktů. Firma má zkušenosti jak s pozemskými, tak i kosmickými aplikacemi a systémy. Firma hledá partnery pro vývoj dalších aplikací a využití získaného know-how v nových oborech na bázi technické spolupráce.


Solární článek s vlastním chlazením

Ref: 08 NO 79EK 0J2Q

Norská firma vyvinula řešení instalace solárních článků, které snižuje náklady na montáž a tak i náklady na rozsáhlé instalace solárních panelů. Vynález solárních článků s vlastním chlazením zvyšuje energetickou využitelnost slunečních elektráren. Norská firma hledá partnery pro společný podnik nebo obchodní spolupráci.


Topný panel s napájením 48 voltů

Ref: 08 AT 0102 0ITR

Rakouská firma vyvinula velký nástěnný a/nebo stropní topný panel, který stačí napájet proudem pouze 48 voltů. Topný panel je velmi lehký, jednoduchý vyrobit, o tloušťce pouhých 15-25 mm, a je zároveň pokrytý fólií, která imituje kámen nebo písek. Výhody panelu jsou krátká zahřívací fáze topného panelu a příjemný dekorativní vzhled, který nabízí mnoho možností použití v interiéru. Firma hledá partnery se zájmem o licenci, výrobu a obchodní spolupráci.


Analýza plynů z malých množství v náročných prostředích

Ref: 08 FI 30I2 0J5M

Finská firma vyvinula technologii infračervené Fourierovy a fotoakustické spektroskopie (FTIR a PAS). Prototypová měření ověřila schopnost detekce limitních koncentrací plynů v řádech sub-ppm (parts per million), využívající záření černého tělesa. Konstrukce přístroje umožňuje měření, například vlhkých plynů, při použití jen několika mililitrů vzorku plynu. Firma hledá partnery pro další aplikace a využití současného know-how.


Výkonné LED pouliční osvětlení

Ref: 08 DE 1271 0IQ0

Německá firma vyvinula a vyrábí výkonné osvětlení, založené na LED diodách a aplikacích. Jeden z produktů je velmi úsporný a modulárně řešený modul LED pro pouliční osvětlení, které je kompatibilní se všemi současnými LED panely. Firma hledá partnery se zájmem o licenci pro výrobu, zvláště pak hliníkových částí, a společný další výzkum na snížení energetické náročnosti a zvýšení efektivity osvětlované plochy.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů