Pátek, 19. dubna 2024

Brownfieldy čekají na využití

Brownfieldy čekají na využití
Více než 13 km2 zaujímají v Karlovarském kraji brownfieldy. Nevyužitých objektů a pozemků po průmyslové nebo zemědělské výrobě, armádě nebo i občanské vybavenosti je v kraji přes 400. První se už začínají nabízet k využití investorům, další na svoji regeneraci a využití ještě čekají.

Údaje vycházejí ze studie zadané agenturou CzechInvest. Studie také navrhuje řešení. Pro Karlovarský kraj doporučuje 41,5 % míst zregenerovat pro bydlení a s ním spojené služby. Množstvím brownfieldů kraj nevybočuje z průměru Česka, má však výrazně nižší množství bývalých zemědělských objektů. Výhodou je, že asi tři čtvrtiny brownfieldů nenesou s sebou ekologickou zátěž.

Mezi deseti brownfieldy, které jsou už zařazeny do národní databáze (www.brownfieldy.cz), je největší plochou areál bývalých kasáren ve Velké Hleďsebi s 55 tis. m2. Tam obec ve spolupráci s partnery připravuje vybudování rozsáhlého areálu pro bydlení, vzdělávání, zázemí pro seniory a podobně. V seznamu jsou ale i menší plochy a objekty. Podle Jarmily Chvojanové z karlovarské kanceláře CzechInvestu v kraji už není mnoho zelených ploch pro investory. Více - www.karlovyvary-region.eu.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů