Moderní trouby: Kombinované přístroje šetří místo, čas i energii
Omyl. Stále je mnoho jídel, která se nejlépe připraví v troubě. Výhoda moderních přístrojů je spíš v kombinování klasické trouby s mikrovlnou a párou.
Kdo se nechce pouštět do experimentů, může zvolit klasickou troubu v kombinaci jako set, anebo v samostatném provedení – to znamená, že v kuchyni lze odděleně umístit varnou desku i troubu. Jak upozorňují architekti, z pohledu ergonomie je vhodné troubu umístit do výšky očí, její dno by mělo být pár centimetrů nad pasem hospodyně. Výrobci nabízejí v jednotném designu i jednotlivé moduly – klasickou pečící troubu, mikrovlnnou nebo parní (anebo kombinace). Pak není problém umístit přístroje nad sebe.
Není vzduch jako vzduch
To, že žádné běžné troubě nechybí základní horní a spodní ohřev, gril a že je možné je navzájem libovolně kombinovat, nikoho nepřekvapí. Moderní troubě by ale neměl chybět systém horkého vzduchu, který dokáže stejnoměrně rozvést teplotu po celém objemu trouby. V tomto případě je možné se setkat se dvěma systémy. Výrobci často nabízejí funkci „ventilátor“, který skutečně dokáže třeba kuřecí kůrku připravit po celé ploše opékaného masa. Podle výrobců také dokáže urychlit rozpálení trouby. Neumí však to, co se očekává od „pravé“ horkovzdušné trouby: schopnost péct několik jídel najednou, aniž by navzájem od sebe načichla. Podobný přístroj by měl mít v prostoru ventilátoru zabudovanou topnou spirálu, součástí trouby bývá i element pohlcující pachy. Tyto přístroje bývají o něco dražší. Mezi zajímavé speciality patří například funkce Four Flow, patentovaná výrobcem Whirlpool, která z jednoho ventilátoru s topným tělesem rozvádí teplo do čtyř různých míst v troubě tak, aby se pokrmy mohly rovnoměrněji ohřívat. Tyto detaily mohou být pro někoho důležité, pro jiného nepodstatné. Záleží na rodinném kuchyňském provozu, málokdo asi peče kuře a k tomu i bábovku. Když se mají na plechu osmažit hranolky a zároveň kuřecí čtvrtky, míchání vůní nikoho neurazí. Rozumné minimum pro klasické pečení je kombinace obyčejného horního a spodního ohřevu, horkého vzduchu a grilu. Plně pracovně vytížené domácnosti využijí plně automatizované modely s možností programování. To se hodí nejen proto, že se snadno navolí třeba program na pečení pizzy (v podstatě předem navolenou kombinaci spodního pečení s horkým vzduchem), který dokáže zvolit přesný poměr všech možných druhů ohřevu vhodný pro její úpravu. Hlavní kouzlo spočívá především v tom, že jídla, která se připravují nejčastěji, lze uložit do paměti a celý proces pečení (obsahující řadu změn teploty a způsobu pečení během času) spustit jediným pokynem.
Jedna na druhé
Vzhledem k tomu, že se stále častěji trouby vrství nad sebe, přišli výrobci s novou koncepcí. Zatímco klasická trouba má výšku 60 cm, kompaktní modely pouhých 45 cm. Vychází se z toho, že většina domácností nepotřebuje tak velký vnitřní prostor, běžné kuře se vejde i do „slim“ modelu. Pokud se navíc umístí nad sebe dva přístroje (například trouba klasická a mikrovlnná), opticky to vypadá lépe, než když jsou na sobě dva velké přístroje.
Kombinujte
Než pořizovat dva nezávislé spotřebiče, může být výhodnější koupit kombinaci. Ceny kombinací klasické trouby s mikrovlnami se v poslední době snížily, lze je koupit už od 15 tisíc korun. Kdo dá přednost zdravému stylu, sáhne raději po parním vaření. Ačkoliv se ceny v poslední době přece jen snížily, začínají na 30 tisících, výjimkou ale nejsou ceny atakující hranici 70 tisíc korun. Přestože se zdá, že by klasická pečicí trouba neměla chybět v žádné domácnosti, úspěšně tomuto předsudku šlapou na paty výrobci mikrovlnných trub. Doby, kdy uměly jen jídlo rozmrazit a ohřát, patří minulosti. V cenových relacích od pěti do deseti tisíc korun už pořídíte troubu, která umí nejen vařit, ale nechybí jí ani gril a horkovzdušný ohřev. Vzhledem k tomu, že výkon grilu se obvykle pohybuje kolem 1000 wattů, nemůže samozřejmě konkurovat výkonu grilu ve velké klasické troubě. Přesto kombinace s horkým vzduchem dokáže připravit i velký kus masa tak, že je uvnitř propečené, měkké a zároveň má kůrku. To vše při úspoře času a energie. Kdo chce dosáhnout tohoto efektu, měl by po mikrovlnné troubě požadovat systém Crisp, který dokáže velmi pohodlně stiskem jediného tlačítka kombinovat poměr výkonu pečení s mikrovlnami, takže je jídlo upečené nejen zevnitř a nahoře, ale i zdola. Výsledek se nerozezná od pokrmu připraveného v obyčejné troubě. Zatímco se kuře klasicky peče asi hodinu, systémem Crisp je hotové za polovinu času, v této troubě ale lze připravovat i sladká jídla, cukroví či buchty.
Jak pracují mikrovlny
Vlnění využívané v mikrovlnných troubách má vlnovou délku 12,25 cm, což je 2,45 miliardy kmitů za vteřinu, tedy 2450 MHz. Zrychlení pohybu molekul vyvolává teplo, díky kterému v mikrovlnné troubě lze vařit, ohřívat a rozmrazovat. Vlny procházejí sklem, keramikou, porcelánem, některými plasty, papírem. Těmito materiály mikrovlny procházejí, aniž je zahřívají, proto nádoby z nich lze pro vaření v mikrovlnných troubách použít. Mikrovlny vyrábí v převážné většině přístrojů takzvaný magnetron. Výkon se obvykle reguluje tak, že se mění časový interval mezi dobou ohřevu na plný výkon magnetronu a dobou, kdy jídlo odpočívá.
Plyn na okraji zájmu
Plynové sporáky se dnes dostaly na okraj zájmu, na druhou stranu je ale třeba přiznat, že doba, kdy spustit plynové pečení se rovnalo hazardu se životem, už patří minulosti. Moderní sporáky dokáží nejen pomocí jiskry zapnout bezpečně hořáky, ale pomocí termostatu také nastavit i stálou teplotu pečení. Neprodávají se jako samostatné spotřebiče, ale spíše v celoplynových sporácích, obvykle si je lidé pořizují také na chaty a chalupy, kde není dostatečně dimenzovaný elektrický rozvod a kde je nutné použít propan-butan. Součástí základní sady plynových sporáků bývá totiž i sada trysek pro propan, takže lze sporák jednoduše „přetryskovat“.
Zdroj: Dům a zahrada 5/08
Další informace k tématu najdete v časopisu Living Kuchyně, který si můžete objednat na www.predplatne-casopisu.cz.