Středa, 24. dubna 2024

Těžaři bodují v boji proti hornímu zákonu

Těžaři bodují v boji proti hornímu zákonu

- Nová norma ohrožuje právo těžebních firem na část zásob, jež vykazují

- Proti chystanému zákonu se zřejmě postaví tripartita

Těžařské firmy, které lobbují proti chystané novele horního zákona, zabodovaly. Schvalování nové normy, jež by je mohla připravit o část jejich ložisek, se komplikuje. Návrh byl opakovaně vyřazen z programu Poslanecké sněmovny a jeho šance na přijetí klesají.

"Do konce roku už se horní zákon poslancům nepodaří projednat ani v prvním čtení. Má tak šanci být schválen nejdřív v létě," říká šéf hospodářského výboru sněmovny Oldřich Vojíř (ODS).

Ten ale tipuje, že zákon projde celou schvalovací mašinérií spíše až koncem příštího roku. "Je pak otázka, zda by tři čtvrtě roku před volbami měla tak kontroverzní věc šanci na přijetí. Pokud se z ní stane velké politikum, může se stát, že do konce volebního období přijata vůbec nebude," dodává Vojíř.

Novela z dílny ministerstva životního prostředí, kterou v září schválila vláda, byla z programu sněmovny stažena proto, že si její projednání vyžádala tripartita. Ta se nad ní má za účasti ministra Martina Bursíka sejít příští středu.

"Tripartita má na takový postup právo. Když návrh podpoří, mohlo by mu to pomoci k rychlejšímu schválení," prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, jehož resort se na přípravě normy podílel.

Mezi lidmi z hornické branže se říká, že Říman na Bursíkovu novelu kývl výměnou za ústupky ze strany šéfa zelených - především za souhlas s úpravou ekologických limitů těžby na území Severočeských dolů, jež patří do skupiny státního gigantu ČEZ. Říman je optimistou, i když musí vědět, že požehnání nového zákona tripartitou je málo pravděpodobné.

"Tripartita má jasný názor. Vůbec poprvé se všichni její členové shodli: horní zákon je špatný, a když projde, poškodí celou ekonomiku," říká Milena Šandová, šéfka Těžební unie, jež vede boj proti novele. "V zájmu státu je ochrana a co nejvyšší využití vlastních surovinových zásob," dodává.

"Odbory Těžební unii podporují. Nový zákon jde proti usnesení Českomoravské konfederace odborových svazů, která naopak žádá, aby stát co nejvíce využil všech svých zásob surovin a aby to bylo zakotveno v nové energetické politice státu," potvrzuje šéf hornického odborového svazu Jan Sábel.

Ministerstvo životního prostředí, které novelu připravilo, diskuse kolem ní neznepokojují. "Alespoň bude možné ji pořádně vysvětlit. Postoj Těžební unie asi nezměníme, ale na druhou stranu jiné svazy často ani nevědí, co přesně odmítají," říká mluvčí Jakub Kašpar.

Pokud novela začne platit, bude možné snáze prosadit odpis například hnědého uhlí za ekologickými limity u dolů skupiny Czech Coal v severních Čechách, případně černého uhlí v beskydském dole OKD. Podle nové úpravy má totiž báňská správa odebrat firmám povolení k těžbě na území, kde se nezačne těžit ani do 15 let po stanovení dobývacího prostoru. Těžaři by navíc museli sami do roka předložit úřadům podklady pro odpis.

Sám odpis zásob sice není nevratný proces, těžaři se ho ale přesto obávají: firmy by přišly o svá výhradní práva k ložiskům, jejichž zásoby dnes uvádějí ve zprávách pro banky či investory. Stav zásob je přitom jedním z hlavních parametrů bonity těžařských firem.


novela zákona

- báňská správa má zahájit řízení o odpisu zásob, jež těžařská firma nezačne těžit do patnácti let od získání ložiska

- těžařské firmy musí pod hrozbou pokuty do roka předložit podklady k provedení odpisu nevyužitých ložisek

- těžařské firmy ztrácejí právo předkupního práva k pozemkům ve svém dobývacím prostoru

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů