Pátek, 19. dubna 2024

Vysloužilých drobných elektrospotřebičů se můžete zbavit v ekocentru

Vysloužilých drobných elektrospotřebičů se můžete zbavit v ekocentru

KRALUPY NAD VLTAVOU  Třídění plastů, skla a papíru má většina z nás již dostatečně zažito, o čemž svědčí naplnění sběrných kontejnerů známých barev. V kontejnerech však končí i odpad, který je možné dále recyklovat, například drobné elektrospotřebiče jako jsou fény, kulmy, holicí strojky, mobilní telefony apod. Vysloužilé elektrospotřebiče je přitom možné vyhodit do speciálních e-boxů v budovách kralupského městského úřadu a nově také v kanceláři Ekologického centra Kralupy.

Symbol přeškrtnuté popelnice na novějších elektrospotřebičích by nám měla napovědět, že vysloužilý výrobek do popelnice nepatří. Nenechte se však zmást značkou, všechna elektrozařízení jsou recyklovatelná, i ta starší, na kterých tuto značku nenajdete. Demontáž ale nechte na odbornících, sami byste ze zařízení neměli nic vyndávat.

Kralupští mají několik možností, kde se vysloužilých elektrospotřebičů zbavit. Jedním z nich je sběrný dvůr v areálu TSM v Libušině ul. 123. Málokdo však bude kvůli rozbitému fénu vážit cestu přes celé město. Další možností jsou prodejny elektrospotřebičů, kde při nákupu nového výrobku, třeba i holicího strojku, od vás obchod musí vzít zpět starý výrobek, a to bezplatně. Někteří prodejci nabízí také bezplatný odvoz starého rozměrného spotřebiče, pokud si u nich koupíte nový. V některých prodejnách vám umožní odevzdat vysloužilý spotřebič i v případě, že se zde žádný nový nekoupíte. Opravny elektrospotřebičů od vás mohou elektroodpad také převzít. Zřejmě nejlepší možností jsou speciální e-boxy na elektroodpad, do kterých se mohou vhazovat malé spotřebiče, např. kalkulačky, mobilní telefony, mp3 přehrávače, fény, drobné elektrohračky a jiné. E-boxy jsou umístěny v budovách kralupského MěÚ a od prosince také v Ekologickém centru Kralupy, které sídlí v budově OD Máj na Palackého náměstí.  Pro větší zařízení jako jsou lednice, televize, atd., budou muset občané využít jednu z výše uvedených možností. Nabídka míst na odložení těchto spotřebičů je tak veliká, že už stačí jen chtít třídit.

A jak to v praxi funguje?

Když jste si například koupili novou kulmu, tu starou jistě odložíte na některé z výše uvedených sběrných míst. Odsud je odváží jedna z šesti organizací, které v ČR mají na starost sběr vysloužilých elektrospotřebičů. Přepraví spotřebiče do firem, co se přímo věnují recyklaci. Kulmu rozeberou a její velkou část předají do oběhu k dalšímu využití. Příklad kulmy neuvádíme náhodně, protože polovina všech kulem a také fénů zpravidla končí v popelnici. Zatím!

Je třídění elektrospotřebičů jen ochota nebo přímo povinnost?

Je dobře, máte-li zájem neházet mnohdy nebezpečný odpad do kontejneru, ale i kdybyste neměli, je to vaší povinností. „V zákoně o odpadech je stanoveno, že každý spotřebitel musí třídit nefunkční elektrozařízení a sám zajistit, aby skončilo na místech k tomu určených. Ani cestovní fén nebo topinkovač do kontejneru nepatří. Navíc vám za tento prohřešek hrozí podle zákona o odpadech pokuta až do výše 20 000 Kč.“ uvedl František Bartoš, ekoporadce Ekologického centra Most.

Lidé někdy mají problém rozlišit, co je a co už není elektrospotřebič, jako některé hračky, elektrické zubní kartáčky, herní konzole a podobně. A také opravdu málokdo doma skladuje drobné vysloužilé elektrospotřebiče, aby je pak hromadně odnesl tam, kam má. To jsou asi dva hlavní důvody špatného třídění drobných elektrospotřebičů.

Až 80 % všech dílů v jednom elektrospotřebiči se zpětně využije. Některé výrobky, jako třeba počítače a mobilní telefony, se repasují: odborně vyčistí, zkontrolují, doplní o některé nové komponenty. Většinou se však přístroje kompletně demontují a následně recyklují podle materiálů; například ze skla obrazovek se vyrábí nové obrazovky. „Elektrospotřebiče obecně mohou obsahovat nebezpečné látky jako je kadmium, olovo, rtuť nebo šestimocný chrom. Nebezpečný je i freon u starých ledniček, u televizí a monitorů hrozí zase riziko výbuchu podtlakové obrazovky. Všechny elektrospotřebiče, které obsahují akumulátory (mobilní telefony, laptopy), mohou v akumulátorech ukrývat těžké kovy, zejména kadmium. Hrozí u nich také riziko samovznícení. Česká republika musí podle směrnice Evropské unie vybrat do konce roku 2008 nejméně 4 kilogramy elektroodpadu na jednoho člověka za rok, jinak budou následovat sankce. Dnes se u nás toto číslo pohybuje lehce nad 2 kilogramy na osobu a rok, takže není co dodat.“ sdělil Bartoš.

Potřebujete-li v problematice třídění a likvidace vysloužilých elektrospotřebičů poradit, obraťte se na bezplatnou linku ekocentra tel. 800 100 584, nebo na e-mail: ekoporadna@eckralupy.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů