Pátek, 26. dubna 2024

Kdo nevěřil, uvěřil - 5. mezinárodní dny pasivních domů

Kdo nevěřil, uvěřil - 5. mezinárodní dny pasivních domů

"Tak takový dům si určitě postavíme!". Podobných prohlášení zaznělo během Mezinárodních dnů pasivních domů 8. a 9. listopadu hodně. Tyto akce se setkávají ze značnou odezvou a mnohdy se jedná o nejrychlejší způsob zažehnání pochybností všeho druhu.


Mnoho lidí pochybuje, jestli pasivní domy skutečně fungují, nebo jestli v naších podmínkách vůbec nějaké stojí. Další o pasivních domech ví, ale stejně je zajímá jak se takové domy staví nebo jak se v nich žije. Možnost přesvědčit se na vlastní oči je proto velice cennou zkušeností, která může pomoct při rozhodování: stavět běžně nebo pasivně?

Letos se konaly již 5. mezinárodní dny pasivních domů a v České republice se této akce zúčastnilo 32 majitelů domů, kteří byli ochotni otevřít dveře svých domů zvědavým návštěvníkům. O vysokém zájmu svědčí i počet návštěvníků, kterých bylo i navzdory nevrlému počasí přes 900. Zajímali se o rozestavěné domy, kde bylo vidět jak a z čeho se to staví, stejně jako o domy v užívání, kde zase byly asi nejčastějšími otázky: "Kolik protopíte?" či "Není vám tu zima?". V těchto domech skutečně není potřeba topit moc na to, aby bylo příjemně teplo.

K vidění byly domy nejen u nás doma, ale i v zahraničí. Například v Rakousku jich bylo přes 200 spolu s řadou exkurzí, v Německu asi dvakrát tolik. I v ostatních zemích jako Dánsko, Belgie, Švýcarsko, Slovensko a dalších byl zájem značný a je vidět, že pasivní domy nejsou jen doménou německy mluvících zemí, ale šíří se celosvětově.

Zdroj: Centrum pasivního domu

http://www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů