Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeň chce prodat majoritní podíl ve spalovně nebezpečného odpadu

Plzeň chce prodat majoritní podíl ve spalovně nebezpečného odpadu
Plzeň 3. prosince (ČTK) - Plzeň možná prodá svůj majoritní podíl ve spalovně nebezpečného odpadu spoluvlastníkovi spalovny, společnosti T.O.P. EKO s.r.o. Rozhodli o tom radní. Prodej 95 procent podílu za téměř 7,7 milionu korun musí ještě schválit zastupitelé, řekl ČTK náměstek primátora Vladimír Duchek. Prodej podílu je podle něj pro město výhodnější, neboť spalovna bude v následujících letech potřebovat investice v řádu několika milionů korun, které by jinak muselo vynaložit město.
    "Radní jsou toho názoru, že je to podnik, který by měl sanovat nějaký soukromý provozovatel, a proto doporučili zastupitelstvu, aby byl městský podíl ve spalovně prodán našemu spoluvlastníkovi," řekl náměstek.
    O prodeji městského podílu v jediné spalovně nebezpečných odpadů v Plzeňském a Karlovarském kraji se v Plzni hovoří v posledních letech opakovaně. Hospodaření spalovny končí ročně na nule nebo v záporných číslech, poznamenal Duchek. Firma T.O.P. EKO, která využívá přilehlý areál k dřevovýrobě, má na podíl předkupní právo.
    Podle Petra Uhlíře ze společnosti Spalovna Plzeň bude zařízení v příštích pěti letech potřebovat kolem 13 milionů korun. "Zařízení je 15 let staré, potřebuje investice," konstatoval. Je potřeba například postavit nový komín za dva miliony korun nebo investovat 2,5 až tři miliony korun do řídicího systému. Kromě toho v posledních letech výrazně rostou náklady na pravidelné opravy. Dřív jsme měli roční náklady jeden milion korun, teď jsou to téměř tři miliony," upozornil Uhlíř.
    Spalovna s měsíční kapacitou 150 tun nebezpečného odpadu z 96 procent zpracovává zdravotnický materiál. Pro potřeby regionu její kapacita nestačí, dalších zhruba 60 tun se musí měsíčně vozit do dalších spaloven, uvedl Uhlíř. Kvůli stále většímu používání jednorázových pomůcek ve zdravotnictví podle něj objem tohoto odpadu stále roste.
    Firma T.O.P. EKO zabezpečuje provoz spalovny od roku 1995. Spalování odpadu se děje při teplotách 750 až 1000 stupňů Celsia, celý proces spalování, odpopelnění, čištění spalin, čištění odpadních vod je plně automatizován. Spalovna je vybavená dioxinovým filtrem a emisním monitorovacím systémem na kontinuální měření a sledování nečistot. Tepelná energie spalin je využívána na vytápění vedlejšího provozu dřevovýroby.
    Lada Pešková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů