Pátek, 29. března 2024

Přemnožené australské ropuchy obrovské prý zastaví evoluce

Přemnožené australské ropuchy obrovské prý zastaví evoluce
Sydney 2. prosince (ČTK) - Australané marně bojují s ropuchou obrovskou, jejíž populace se rozrostla na 200 milionů kusů. Proti ropuchám, jejichž jed zabíjí místní zvířata, nepomohla armáda, golfové hole občanů ani pokusy zbavit se žab podchlazením v mrazácích. Podle agentury Reuters ale nejspíš přinese řešení evoluce, jelikož rychle se proměňující druh nejenom nabývá na objemu, ale ti největší jedinci také trpí artritidou, která je schopna zásadně omezit jejich pohyb i množení.
    "Ropuchy obrovské přesunující se Austrálií jsou nejrychleji se vyvíjející obojživelníci na Zemi. Z původního pecivála se v minulých 70 letech stal rychle se přesouvající bojovník," řekl Rick Shine z univerzity v Sydney.
    Vědci zjistili, že ropuchy obrovské (Bufo marinus) žijící v tropických podmínkách východního Queenslandu urazí za noc deset metrů. Zato jedinci v západní a mnohem vlhčí části tohoto rozlehlého státu se hýbou mnohem rychleji a za noc urazí i kilometr.
    "Ty, které jsou v čele skupin, jsou největší a nejrychlejší. Mají jiné vlastnosti a liší se také tvarem těla," tvrdí Shine. Potomci těch nejrychlejších mají mohutnější přední nohy a delší krky, takže později trpí artritidou. V jejich páteři přírodovědci objevili velké a tvrdé výrůstky.
    Přivezení ropuch obrovských do Austrálie v roce 1935 je považováno spolu se zavlečením králíků za nejtragičtější zásah do tamního prostředí. Měly se stát přirozenými bojovníky proti škůdcům na queenslandských plantážích cukrové třtiny. Z původních 101 kusů je ale dnes dvousetmilionová populace, která obývá Austrálii od východního Queenslandu až po 3000 kilometrů vzdálený Darwin na tropickém severu.
    Toto nekontrolované množení živočicha s jedovatou kůží vedlo k dramatickému úbytku místních hadů, ještěrek a vačnatců kunovců.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů