Pátek, 29. března 2024

Němci chtěli vyklopit svůj odpad v ČR

Němci chtěli vyklopit svůj odpad v ČR

Mydlovary – Tuny odpadu z Německa měly skončit na jihu Čech. Celníci v uplynulých dnech odhalili kamion, který měl do Mydlovar na Českobudějovicku tajně odvézt papír, gumy a další harampádí.

Na kamion s 28 tunami odpadků přišli celníci při náhodné kontrole kamionů, kvůli jejich přetížení. Zastavené auto prošlo kontrolou bez problémů, celníci ale zjistili, že namísto deklarovaných rozřezaných pneumatik, veze úplně něco jiného.  

„Řidič přepravoval směs gumy, plastů, drátů, papíru a tkanin, ke které řidič nepředložil příslušná povolení. To vše mělo skončit v bývalém odkališti v Mydlovarech," řekl tiskový mluvčí celníků Vladimír Pešek.

Kamion pracovníci celní správy zadrželi a pracovníci Inspekce životního prostředí zahájili s řidičem i firmou, které kamion patří, správní řízení. Odpad bude poslán zpět tam, odkud pochází, tedy do Německa.

Firmě hrozí stotisícová pokuta

Letos se nejedná na jihu Čech o ojedinělý případ. Na konci září jihočeští celníci odhalili při silniční kontrole v Českých Budějovicích dva kamiony vezoucí z Rakouska směs plastů, drceného komunálního odpadu a kousků hadic z automobilů. Náklad směřoval též do odkaliště v Mydlovarech.

Zdroj: Saša Hynek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů