Čtvrtek, 28. března 2024

Již 15 let směřují Zdravá města, obce a regiony do Evropy

Již 15 let směřují Zdravá města, obce a regiony do Evropy

PRAHA, 4. 12. 2008 – V sále zastupitelstva Magistrátu hlavního města Praha se dnes uskutečnila konference „Zdravá města – společně na cestě do Evropy již 15 let“, pořádaná Národní sítí Zdravých měst ČR (NSZM) u příležitosti 15letého výročí působení této asociace v České republice. Konference se věnovala výsledkům dlouhodobé spolupráce Zdravých měst, obcí a regionů s partnery a také tématům, jako jsou finanční zdroje pro rozvoj měst, udržitelná energetika nebo podpora zdraví. Nad akcí převzali záštitu ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a radní hlavního města Prahy Petr Štěpánek.

Otevřené setkání zástupců Zdravých měst, obcí a regionů ČR, ale i dalších zájemců o témata spojená s udržitelným rozvojem na místní úrovni zahájili náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček, předseda NSZM Petr Řezníček a radní hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Petr Štěpánek. „Aktivity Zdravých měst, obcí a regionů představují inspiraci pro všechny samosprávy v České republice. Jsem rád, že se toto setkání koná na půdě Hlavního města Prahy, které také realizuje některé z aktivit vedoucích ke zdravému a udržitelnému prostředí pro obyvatele města,“ řekl radní Štěpánek.

Během 15 let činnosti NSZM se tato asociace, zastřešená stejně jako v celé Evropě Světovou zdravotní organizací (WHO), rozrostla z původních 11 členů v roce 1994 až na dnešních 88 členských měst, obcí a regionů, mezi něž patří také Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina a Zlínský kraj. Členové asociace spolupracují s odbornými partnery a sdílejí užitečné postupy při řízení úřadů i v konkrétních tématech, jako je doprava, energetika nebo podpora zdraví. „Zdravá města, obce i regiony využívají všech výhod síťové spolupráce a na pravidelných setkáních si mezi sebou předávají zkušenosti. Snažíme se také o co nejširší zapojení veřejnosti do dění ve městě, obci nebo regionu, aby lidé mohli ovlivňovat rozvoj místa, ve kterém žijí,“ shrnuje předseda NSZM Petr Řezníček.

Hlavní dopolední program konference byl věnován výsledkům spolupráce NSZM s evropskými i tuzemskými odbornými partnery. Programy a finanční zdroje pro kvalitní rozvoj měst představila zástupkyně Evropské komise Brigitte Luggin a také ředitel Odboru strategie a koordinace politik Ministerstva pro místní rozvoj Igor Hartmann. Aktivity evropské asociace místních samospráv Energie-Cités, jejímž členem se aktuálně NSZM stává, prezentoval ředitel Gérard Magnin. NSZM se ve spolupráci s Energie-Cités v současnosti podílí mimo jiné na projektu Display, který se věnuje problematice energetického štítkování budov. „Splnění klimatických závazků EU v oblasti energetiky je možné jen s pomocí spolupráce na místní úrovni. Proto jsme připravili také tzv. Pakt starostů a primátorů, jehož podpisem se přihlášená města a obce zavazují ke splnění a překročení klimatického závazku EU 3x20,“ doplňuje další aktivitu asociace Gérard Magnin.

Na konferenci byly také oceněny úspěšně postupující obce a regiony. Cenu za dlouhodobý ukázkový postup ke kvalitě Zdravého města převzaly zástupkyně Zdravého města Kopřivnice. Takzvaným „Skokanem roku“ se stalo Zdravé město Přeštice, jehož zástupci převzali cenu za rychlý postup nového člena ke kvalitě Zdravého města. Cenu za ukázkový postup ve Společném tématu „udržitelná energetika“ získalo Zdravé město Litoměřice.

Odpolední část konference byla věnována dvěma paralelně probíhajícím tématickým workshopům. Během semináře na téma „udržitelná energetika“ se mohli jeho účastníci seznámit s úspěšnými postupy ve švédském městě Växjö a v anglickém Bristolu. Workshop na téma „podpora zdraví“ se zabýval zejména problematikou zdravotních plánů měst a krajů České republiky.

Podrobný program, fotografie a prezentace budou připraveny pro všechny zájemce na stránce www.zdravamesta.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů