Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropské instituce včera po měsíci jednání dospěly ke kompromisu. Automobilky měly do roku 2015 postupně o 18% snížit emise oxidu uhličitého u nově vyráběných aut, což je o tři roky později, než původně navrhovala Evropská komise. Francie, která společně s Německem, Itálií a Velkou Británií patří mezi největší výrobce aut, se snažila návrhy Evropské komise zmírnit a dát tak automobilkám více času a flexibility na splnění jejich cílů. Také výrobci aut v Evropské unii tvrdě lobbovali za odklad přísnějších limitů až na rok 2015 a snížení pokut pro výrobce, kteří by vyráběli auta s emisemi těsně nad požadovaným limitem.

Členské státy EU a Evropský parlament jsou blízko dosažení dohody o obnovitelných zdrojích energie (OZE). S kompromisním návrhem však nesouhlasí Francie. Francouzi navrhují, aby se o návrhu, jímž by se EU zavála k dosažení 20% podílu OZE na jejím energetickém mixu do roku 2020, hlasovalo s konečnou platností až v roce 2014. Většina europoslanců si ale myslí, že takový přístup by investory odrazoval od potřebných investic a vnášel do sektoru až příliš nejistoty. Podobný názor panuje i v otázce obchodování s tzv. zelenými certifikáty. Tento mechanismus předpokládá, že by si členské země Unie mohly do svých cílů (vyjádřených v podílech OZE na energetickém mixu) započítat i investice uskutečněné v zahraničí.

Evropská komise dnes přijala přepracovaný návrh směrnice Společenství pro jadernou bezpečnost. Nová směrnice reaguje na obavy občanů EU týkající se závazných právních předpisů o bezpečnosti provozu jaderných elektráren. Vymezuje základní povinnosti a obecné principy bezpečnosti jaderných zařízení v EU a zároveň posiluje roli národních regulačních orgánů. Oživený zájem o využívání jaderné energie vyžaduje sladění předpisů EU. Obecným cílem návrhu je dosažení, udržení a neustálé zlepšování v oblasti jaderné bezpečnosti a její regulace ve Společenství a posílení úlohy regulačních orgánů. Nová směrnice je zároveň v souladu se zásadou subsidiarity.

Včera se uzavřel spor německé energetické společnosti E.ON s Evropskou komisí trvající od října 2006. Nakonec E.ON podlehl tlaku Komise a nabídl jí dohodu, která má odvrátit podezření ze zneužívání monopolního postavení této společnosti. E.ON se zavázal, že odprodá své podíly ve všech vysokonapěťových přenosových sítích v Německu a zároveň se postupně vzdá kolem 20% své výrobní kapacity elektřiny. Tato nabídka pobouřila velkou část německého vládního kabinetu, který se zrovna tou dobou snažil „podkopat“ autoritu Komise při prosazování vlastnického oddělení výroby a distribuce elektřiny. Tuto dohodu však lze interpretovat jako dílčí vítězství Komise v boji o liberalizaci trhu s elektřinou v Evropské Unii.

Evropský parlament nebude o energeticko-klimatickém balíčku hlasovat před summitem Evropské rady, který se bude konat ve dnech 11.-12. prosince. Poslanci se obávají, že by členské země stanovisku Parlamentu v tuto chvíli nemusely věnovat příliš velkou pozornost. Poslanci mají dojem, že „nejsou připraveni“ na to, aby o těchto komplexních směrnicích rozhodli. Posunutí hlasování na později jim umožní získat aktuálnější informace. Řada oblastí v rámci energeticko-klimatickém balíčku je přitom vysoce sporných – jedná se zejména o způsob alokací emisních povolenek v rámci další fáze obchodování v rámci systému EU ETS nebo o způsob financování demonstračních projektů při zavádění technologie zachycování a ukládání emisí oxidu uhličitého (CCS). 15. prosince se uskuteční další trojstranná jednání, jejichž účelem je zjistit, zda Evropský parlament souhlasí s tím, co bylo dojednáno na Evropské radě. K hlasování pak dojde 17. prosince, den po plenárním zasedání.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů