Pátek, 19. dubna 2024

EU směřuje k zákazu neúsporných žárovek od roku 2012

EU směřuje k zákazu neúsporných žárovek od roku 2012
Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Evropská unie směřuje k zákazu neúsporných žárovek od roku 2012. Shodli se na tom dnes v Bruselu takzvaní národní experti, kteří působí v rámci Evropské komise. K nařízení, které by mělo postupně v domovech Evropanů tradiční vakuové žárovky nahradit jejich ekologičtějšími alternativami, se nyní budou vyjadřovat členské státy a Evropský parlament. Pokud nebudou proti, návrh může být schválen ve zkrácené proceduře v březnu příštího roku.
    Nové opatření by mělo platit možná již od druhé poloviny roku 2009, kdy by z trhu měly zmizet žárovky o výkonu 100 wattů. Podmínkou ovšem je, aby nové žárovky, které ty neúsporné nahradí, měly stejný poměr ceny k výkonu jako tradiční žárovky. Zároveň by měly být stejně spolehlivé a vydržet stejné zacházení.
    Podle ekologické organizace WWF záměr unie představuje důležitý krok při úsilí o snížení spotřeby energie v členských zemích. Běžné žárovky prý spotřebují třikrát až pětkrát více elektřiny než jejich úspornější alternativy.
    Členské státy si od opatření, které je součástí řady dalších kroků týkajících se neúsporných spotřebičů, slibují značné úspory energie. Například v Česku by podle Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) úsporné zdroje světla mohly snížit spotřebu elektřiny až o 5,7 procenta na asi 57 TWh.
    Odhady podílu osvětlení na celkové spotřebě se ale různí. Podle společnosti ČEZ se osvětlení podílí v Česku na celkové spotřebě pouze čtyřmi procenty. "Masové zavádění úsporných zdrojů světla by se tedy v celkových úsporách projevilo do výše maximálně jednoho procenta," sdělil již dříve ČTK mluvčí ČEZ Martin Schreier.
    Mezinárodní energetická agentura však odhaduje, že se osvětlení podílí na celkové spotřebě elektřiny v zemích OECD 19 procenty.
    Komise již přitom nedávno představila nařízení, které zavede úspornější světla v pouličních lampách, kancelářích nebo průmyslových závodech. Nové nařízení by mohlo snížit jejich odběr energie až o 15 procent. Roční úspora by mohla činit až 38 terawatthodin, což je zhruba tolik energie, kolik ročně spotřebuje Rumunsko.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů