Pátek, 29. března 2024

Klasické žárovky mají skončit do roku 2012, žádá Brusel

Klasické žárovky mají skončit do roku 2012, žádá Brusel

Konec klasických žárovek se blíží. Shodli se na tom včera v Bruselu národní experti, kteří působí při Evropské komisi. Podle nich tradiční žárovky vymizejí z pultů evropských obchodů do roku 2012. Brusel si od tohoto kroku slibuje velké úspory energie. Plán expertů musí ještě posvětit Evropský parlament a členské země.

Podle agentury AFP by se klasické žárovky s příkonem 100 wattů měly přestat prodávat od září příštího roku. Tradiční žárovky s příkonem 25 wattů se mají stáhnout z prodeje do roku 2012. Výrobci běžných žárovek, které v roce 1879 vynalezl Thomas Edison, tak budou muset místo klasických svítidel vyrábět úsporné LED či halogenové žárovky.

"Toto přelomové opatření podává jasnou zprávu o úsilí, které Evropská unie věnuje dosažení svých cílů v oblasti energetické účinnosti a ochraně klimatu," prohlásil eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Tento krok Evropské unie je součástí jejího plánu snížit do roku 2020 spotřebu energie o 20 procent. Podle firmy Philips, která je největším výrobcem žárovek na světě, bylo loni v zemích Evropské unie prodáno zhruba 1,8 miliardy tradičních žárovek a 350 milionů energeticky úsporných svítidel.

V současné době více než 85 procent domácností svítí stále ještě klasickými žárovkami. Ty spotřebují až pětkrát více energie než energeticky úsporné alternativy.

I když jsou dražší než běžná svítidla, mohou vydržet až šestkrát déle a spotřebují mnohem méně energie.

AUTOR: Sylvie Schwinke
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů