Úterý, 16. dubna 2024

Energie ze slunce zažívá boom

Energie ze slunce zažívá boom
Vlastní fotovoltaická elektrárna, která dokáže dodávat elektrickou energii do distribuční sítě, se stala snem mnoha majitelů rodinných domků u nás.

Od počátku minulého století, kdy se podařilo vyrobit předchůdce současných solárních panelů, pokračuje vývoj fotovoltaiky mílovými kroky. První sluneční elektrárna vyrostla v sedmdesátých letech v USA. Zájem o toto odvětví energetiky ale brzy skončil vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům a lacinému uhlí i ropě. V současné době je situace zcela jiná. Vlna zájmu o obnovitelné zdroje energie, která se v západní Evropě vzedmula v minulých letech, dorazila i k nám. Fotovoltaické megawattové elektrárny už můžeme počítat na desítky, stále častěji jsou k vidění také solární panely na střechách, fasádách nebo zahradách rodinných domů.

"K instalaci solárních panelů je vhodná každá střecha situovaná na jih bez ohledu na lokalitu v rámci naší republiky. Počasí ve střední Evropě a zvláště v České kotlině je totiž pro výrobu energie ze slunce ideální, poskytuje dostatek slunečního svitu i možnost ochlazování solárních panelů," říká specialista na fotovoltaické systémy velkoobchodní společnosti Elfetex Robert Nový.

Investice do fotovoltaické elektrárny i do tzv. střechy - tedy solárních panelů umístěných na rodinném domku mají i svá úskalí: "Je třeba počítat s poměrně dlouhou návratností, která začíná na deseti letech, u větších výkonů dosahuje patnácti až dvaceti let, a to i přesto, že cena, kterou v současné době platí energetické distribuční společnosti za kWh elektřiny vyrobené ze slunce, je poměrně zajímavá," upozorňuje Nový. Pořizovací cena se u střech rodinných domů pohybuje mezi 300 tisíci až půl milionem korun a u větších zařízení jde o desítky milionů korun.

V případě prodeje elektřiny distributorovi platí od letošního roku cena 13,46 Kč bez DPH za 1 kWh. Tato cena je garantována na 20 let s každoročním navýšením o dvě až čtyři procenta v závislosti na rozhodnutí ERÚ. Ke zkrácení návratnosti investice mohou pomoci dotace z fondů EU, Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Fondu životního prostředí.

"Vývoj jde ale velice rychle dopředu a zvyšuje se také účinnost solárních panelů. Běžně používaná zařízení mají v současné době účinnost 18 procent, ta se v průběhu životnosti panelů cca 25 let postupně snižuje na 14 až 12 procent. V laboratorních podmínkách už se dosahované hodnoty pohybují kolem 35 procent," vysvětluje Robert Nový.

Pokud zájemce o výrobu fotovoltaické energie neodradí výše investice ani dlouhá návratnost, měl by si v první řadě zjistit, zda energetická distribuční společnost má ve vybrané oblasti možnost připojit daný výkon na svou síť. Velmi důležitý je i výběr firmy, která zajistí komplexní řešení. "Vzhledem k tomu, že instalace fotovoltaických panelů je velice specifická, zákazníci by neměli výběr firmy podceňovat a rozhodně doporučuji obrátit se na renomované dodavatele. Stejně tak je nutné pečlivě volit i výrobce zařízení. To je hodně důležité, pokud zájemce žádá o úvěr na velké zařízení, banky při jeho schvalování zohledňují, zda jde o součásti dodané renomovanými výrobci. V případě solárních panelů patří ke špičce společnost Candian Solar Inc.," připomíná Robert Nový.

Fotovoltaická elektrárna ale nejsou jen panely a nosná konstrukce. Součástí dodávky jsou i měniče, které převádějí stejnosměrnou elektrickou energii na střídavou. Spolehlivé měniče dodává velkoobchod Elfetex například od firmy Fronius, ale také ostatní kabely, jističe a další nutné příslušenství.

Majitel fotovoltaické elektrárny by neměl zapomínat ani na potřebnou údržbu, panely mohou podat maximální výkon pouze v případě, že jsou čisté. Nutné je tedy odstraňování prachu, případně i odklízení sněhu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů