Pátek, 19. dubna 2024

Sklenářovické údolí v Krkonoších bude přírodní památkou

Sklenářovické údolí v Krkonoších bude přírodní památkou

Hradec Králové 10. prosince (ČTK) - Krkonošské Sklenářovické údolí se stane začátkem příštího roku novou přírodní památkou v hradeckém kraji. V lokalitě, která bude mít statut zvlášť chráněného území, se nacházejí podhorské a horské louky se vzácnými chráněnými druhy rostlin a živočichy. Návrh Správy Krkonošského národního parku na vyhlášení přírodní památky dnes projednali krajští radní, řekl ČTK Jiří Hošna z tiskového oddělení kraje.
    "Ve Sklenářovickém údolí je například nejbohatší výskyt chráněného a silně ohroženého prstnatce bezového v rámci Krkonoš," řekl krajský radní pro životní prostředí Jan Tippner. V lokalitě dále žijí desítky vzácných živočichů, například kriticky ohrožený luňák červený, orel křiklavý, tetřev hlušec, čáp černý, krahujec obecný, ostříž lesní a křepelka polní.
    Údolí má rozlohu 181 hektarů a bude požívat zvláštní ochrany. Bez souhlasu příslušného orgánu ochrany přírody nebude možné v lokalitě například nově stavět, používat chemické prostředky, zřizovat skládky jakýchkoli materiálů a vyznačovat cyklistické stezky a turistické cesty.
    Celkem je v hradeckém kraji dosud vyhlášeno přes 60 přírodních památek a přírodních rezervací. Poslední vyhlášenou přírodní památkou byla loni Hřídelecká hůra u Lázní Bělohrad na Jičínsku, která zahrnuje území čedičové homole s bohatým nalezištěm minerálů.
    Zdeněk Rychtera

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů