Středa, 24. dubna 2024

Vláda dá půl miliardy na ekologii

Vláda dá půl miliardy na ekologii
Ministerstvo financí opět bojuje se silnou korunou. Kvůli ní je ohroženo 19 ekologických projektů za zhruba deset miliard korun. Stát proto vydá půl miliardy korun, aby mohly být dokončeny.

Na projekty jde 270 milionů eur z fondů Evropské unie, ale koruna natolik posílila, že hrozilo, že peníze nebudou stačit a některé projekty budou zastaveny.

"Jsou to prostředky, které také mohou stimulovat ekonomiku i zaměstnanost," vysvětloval ministr financí Miroslav Kalousek, proč se vyplatí projektům pomoci. Nikdo nechce v současné době riskovat, že by firmy přišly o další zakázky.

Mezi projekty jde zejména o výstavby nových čističek odpadních vod, revitalizace říčních toků a podobné projekty, které má pod patronátem ministerstvo životního prostředí.

"Vládě vysvětlujeme již od léta, že jde o projekty, kde zejména obce přicházejí o spoustu peněz a řada z akcí je ohrožena," říká mluvčí úřadu Jakub Kašpar.

Kalousek v rámci balíčku na pomoc malého a středního podnikání společně s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem představil i další kroky. Podnikatelé v zemědělství se snadněji dostanou k úvěrům od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Jeho rozpočet bude posílen o 300 milionů korun, a pokud bude potřeba i o vyšší částku.

Dalšími kroky vlády jsou zvýhodněné exportní garance EGAP, dostupnější půjčky České exportní banky. "Dostane se na každého bonitního klienta," ujistil Kalousek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů