Sobota, 27. dubna 2024

Bursík navrhne stáhnout žalobu na EK kvůli povolenkám

Bursík navrhne stáhnout žalobu na EK kvůli povolenkám

Praha - Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík navrhne v úterý vládě, aby stáhla žalobu, kterou loni podala na Evropskou komisi kvůli snížení počtu povolenek na emise skleníkových plynů pro léta 2008 až 2012. Připravuje se tak na závěry bruselského summitu, který bude v pátek rozhodovat o balíčku opatření pro boj proti globálnímu oteplování.

Už dříve čeští vyjednavači uvedli, že v případě přijetí českých návrhů by bylo dobré žalobu stáhnout. Krok by byl pro ČR "vhodným politickým rozhodnutím" i pro jeho předsednictví Radě EU, stojí v důvodové zprávě, kterou má ČTK k dispozici.

Podle původního záměru klimaticko-energetického balíčku Evropské komise si měly firmy od roku 2013 všechny povolenky, které nyní dostávají zdarma, kupovat v aukcích. Proti jsou vedle Česka například Poláci. Francouzské předsednictví vyjednalo kompromis v podobě pomalejšího náběhu aukcí. Podle návrhu, do kterého dnes ČTK nahlédla, by největší český znečišťovatel - energetická skupina ČEZ v roce 2013 mohla dostat zdarma až 70 procent povolenek na vypouštění oxidu uhličitého. Podíly povinného nákupu by pak narůstaly do roku 2019. Nárok na úlevy mají mít mimo jiné země, které více než 30 procent energie produkují z pevných fosilních paliv, což platí zejména pro uhlí, a zároveň jejich HDP na obyvatele v tržních cenách nepřesahuje 50 procent unijního průměru. Do této skupiny států se vejde i Česko.

Žalobu na EK podalo Česko loni v červnu, stejný krok udělala většina zemí východní a střední Evropy. Důvodem ČR bylo, že jí EK snížila příděl povolenek pro roky 2008 až 2012 o asi 15 procent proti tomu, co ČR chtěla. Podle analýzy, kterou si dalo vypracovat ministerstvo průmyslu a obchodu, byly kroky EK při udělování povolenek pro ČR vyhodnoceny jako diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.

"V současné době usiluje unie o dosažení mezinárodní dohody v oblasti změny klimatu. Základním předpokladem pro úspěšné vyjednávání je, že sama EU jako celek, ale i jednotlivé členské státy, prokážou úsilí ve snižování emisí," uvedl v důvodové zprávě k návrhu stažení žaloby Bursík. Připomenul také, že v době českého předsednictví se bude unie připravovat na světovou klimatickou konferenci v Kodani, která určí závazky na snižování pro léta po roce 2012. Žalobou Česko podle Bursíka signalizuje nepříliš velkou ochotu ke spolupráci na společném celoevropském závazku, což potenciálně ohrožuje vyjednávací pozici nejen její, ale i celé Evropské unie.

Bursík navrhoval stažení žaloby na jaře potom, co od sporů s EK po navýšení počtu povolenek ustoupilo Slovensko. Vláda ale tehdy jeho návrh nepřijala, proti byl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Současné stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu zatím ČTK nezískala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů