Sobota, 20. dubna 2024

Evropští státníci ustoupili průmyslu

Evropští státníci ustoupili průmyslu

- Hlavní cíle "zelené" revoluce zůstávají i po bruselském summitu stejné

- Průmyslníci si ale vynutili značné ústupky oproti původním plánům

Jednoznačné vítězství průmyslu. Tak by se dala - alespoň soudě podle "zelených" ohlasů - označit páteční dohoda o energeticko-klimatickém balíčku, s kterou přišli v Bruselu lídři evropské sedmadvacítky.

Hlavní cíle boje s klimatickými změnami zůstávají v unii stejné. O něco méně jisté je, zda jsou stále reálné. Šéfové vlád a států totiž podstatně změkčili původní záměry Evropské komise, která chtěla investice do zelené výroby vynutit hlavně prodejem všech povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého znečišťovatelům.

Povolenky (skoro) zdarma

Český gigant ČEZ a další energetické podniky z chudších unijních zemí, ve kterých se navíc podstatná část elektřiny vyrábí z uhlí, si usilovným lobbingem vymohly, že nebudou muset kupovat 100 procent povolenek už od roku 2013. Což plánovala komise. Dojde k tomu až v roce 2020. Zpočátku dostanou 70 procent povolenek zdarma. Energeticky náročné firmy, třeba ocelárny, hliníkárny či cementárny, nebudou navíc za povolenky platit ani po roce 2013.

S dohodnutým kompromisem ale nejsou příliš spokojeni ani někteří průmyslníci. "Balíček byl špatný už od začátku a špatný také zůstal," říká člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Josef Zbořil. Dohodnutá pravidla jsou podle něj příliš vágní a dají se vyložit mnoha způsoby.

Naopak výrobci cementu páteční kompromis přivítali. "Už nemáme prostor, abychom emise dále omezili," říká ředitel cementárny Lafarge Cement Ivan Mareš. Volbou technologie se podle něj dá ovlivnit třetina emisí CO2 - a to už cementářský průmysl miliardovými investicemi udělal.

Vyhrálo Česko, nebo ČEZ?

Pro Česko se déle než rok trvající vyjednávání nad balíčkem vyvinulo nadmíru dobře. Alespoň podle tvrzení premiéra Mirka Topolánka dostali Češi všechno, co chtěli, a dohoda ušetří tuzemským firmám miliardy korun ročně. "Bude to u nás v řádu miliard ročně, je to závislé na aktuální ceně emisních povolenek v tom daném roce," řekl Topolánek.

Zda ale dohoda přinese i pomalejší zdražování elektřiny pro české spotřebitele, než se původně předpokládalo, není vůbec jisté.

Domácí ekologové považují dohodu naopak za neúspěch České republiky. "České rodiny prohrály a ČEZ vyhrál, peníze za své vlastní exhalace dostane převážně on sám. Podařilo se pohřbít příležitost, aby stát za miliardy za znečišťování pomohl domácnostem snížit účty za vytápění," tvrdí ekologické organizace v prohlášení zaslaném HN. Peníze totiž mohly směřovat do grantového programu na lepší izolaci domů.

Česko a dalších chudší státy dostanou navíc od ostatních ve formě povolenek zdarma extra peníze na to, aby modernizovaly a zazelenily svůj průmysl.

Aby nová pravidla začala platit, bude je muset potvrdit Evropský parlament. Poprvé se o to pokusí tuto středu.

Francouzská diplomacie tak bude muset předvést ještě jeden ze svých vyhlášených triků, řada význačných europoslanců totiž dává najevo, že se jim změkčení podmínek pro většinu evropského průmyslu nelíbí.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů