Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž Naše škola bez jedů má svého vítěze – pexeso od žáků základní školy

Soutěž Naše škola bez jedů má svého vítěze – pexeso od žáků základní školy

PRAHA / BYSTŘICE POD HOSTÝNEM – Družstvo žáků Základní školy Bratrství Čechů a Slováků z Bystřice pod Hostýnem se stalo vítězem soutěže Naše škola bez jedů (1), kterou připravilo sdružení Arnika. Čtveřice žáků 9. třídy se tak spolu se svou paní učitelkou podívá za odměnu na výlet do Rakouska. V pátek 12. prosince (2) jim diplomy a poukaz na několikadenní zájezd s přírodovědnou tématikou předala předsedkyně Arniky Kateřina Režná. „Smyslem soutěže bylo vzbudit zájem o problematiku chemických látek mezi dětmi a mladými lidmi. U vítězného družstva jsme ocenili především zajímavý nápad a pečlivost, s jakou zadání splnili a jako jediné družstvo ze základní školy tak obstáli v konkurenci starších soutěžících,“ uvedla Kateřina Režná.

Žáci a studenti měli za úkol ve vybrané místnosti své školy zmapovat vybavení, které může obsahovat zdraví škodlivé látky. K seznamu těchto látek hledali vhodné zdraví neškodné alternativy. Vše se pak snažili zahrnout do prezentace. „Při hodnocení družstev jsme sledovali nejen preciznost zpracování, ale také originalitu“, řekla koordinátorka soutěže Vendula Kubačáková. „Nadchl nás nápad družstva z Bystřice, které pojalo prezentaci své práce jako pexeso (3), v němž dvojice tvoří toxické předměty a jejich ekologičtější alternativy. Je to zábavná a přitom poučná forma,“ dodává. Pexeso se stane podkladem pro tvorbu webových stránek Naše škola bez jedů a bude tak sloužit široké veřejnosti.

„Díky soutěži, jako je tato, se žáci zábavnou formou naučí, jak se chovají některé látky v jejich okolí a zda by nebylo lepší zvolit jinou variantu. S výsledky pak seznámí spolužáky v hodinách chemie či přírodopisu a informace se dostanou k rodičům žáků apod. Důležité je vysvětlit, že je třeba se chovat šetrněji k přírodě a tedy i k sobě samému, a ukázat vhodnou cestu. Naučit věci dělat i jiným, byť třeba méně obvyklým způsobem,“ doplňuje své žáky Ing. Jitka Vašinová, která vyučuje na škole v Bystřici. Žáci také ocenili, že na soutěži spolupracovali se svými učiteli.

Na druhém místě se umístilo družstvo ze Střední školy chemicko-průmyslové v Ostravě, na třetím pak studenti ze Střední školy obchodu a služeb v Ústí nad Labem. Jako odměnu získali v obou případech roční předplatné časopisu a knížky s ekologickou tématikou. Celkem se do soutěže, která probíhala od dubna, přihlásilo 16 družstev.

Ohlasy soutěžících naznačují, že soutěž splnila svůj účel, tedy vzbudit zájem o rizikové látky v životním, školním či pracovním prostředí. Podle žáků z Bystřice pod Hostýnem nejsou lidé dostatečně informováni o toxických látkách ve svém okolí. „Shodli jsme se na skutečnosti, že většina veřejnosti není dostatečně informovaná, zvláště starší generace nebo méně vzdělaní lidé,“ uvedli žáci. „Lidé při volbě zařízení o škodlivých látkách dost často ani nepřemýšlí,“ doplnili je studenti z ústecké Střední školy obchodu a služeb. A za pravdu jim dávají také studenti ze Střední školy chemicko-průmyslové v Ostravě: „Občas bylo celkem obtížné sehnat informace o škodlivosti některých látek a zjistit složení některých materiálů a zařízení,“ doplnili a současně zhodnotili i přínos soutěže: „Soutěž Naše škola bez jedů je velmi užitečná, zjistili jsme, že hodně zdraví škodlivých materiálů za zdraví nezávadné nahradit lze“. A studenti z Ústí nad Labem dodávají: „Soutěž může být inspirací k vylepšení školy, bohužel problémem jsou finance“.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů