Pátek, 29. března 2024

Na ochranu zvířat by mohla dohlížet "veterinární policie"

Na ochranu zvířat by mohla dohlížet "veterinární policie"
Na ochranu zvířat před týráním by mohla v budoucnu dohlížet "veterinární policie". Nešlo by o novou policejní složku, ale o kontroly pracovníků veterinární správy, kteří by měli větší pravomoci než dosud a které by mohla doprovázet policie. Je to jeden z návrhů na lepší ochranu zvířat, které na dnešní tiskové konferenci představili poslanci David Šeich (ODS) a Jeroným Tejc (ČSSD).
    Mezi opatření, která společně navrhují, patří také povinné označování psů elektronickými čipy a následný vznik národního registru psů. Nově by měl existovat trestný čin napadení zvířetem, který by se vztahoval i na případy, kdy například nebezpečný pes někomu uteče ze špatně oploceného pozemku.
    Povinná registrace psů v registru pomocí čipů by umožnila například zjistit, komu patří pes, který někoho pokousal, a takového majitele stíhat, uvedl Tejc.
    Policie má sice již dnes možnost zasahovat proti týrání zvířat, má však spoustu jiných starostí při ochraně veřejného pořádku, domnívá se Šeich. Policie také podle něj nemá dostatečnou kvalifikaci na to, aby mohla rozlišit, co je a co není týrání zvířat. "Byli by to speciálně vyškolení pracovníci krajské veterinární správy anebo některých odborů krajských úřadů, kteří by měli pravomoci za účasti policie třeba i neohlášeně vstupovat do objektů a zasahovat proti týrání," řekl Šeich ČTK.
    Oba poslanci také chtějí, aby zmizela povinnost kontroly předem ohlašovat. Taková kontrola podle nich není kontrolou, a pokud někdo zvířata týrá, má díky předchozímu ohlášení čas zničit důkazy.
    Mezi další navrhovaná opatření patří i návrh na kastraci zvířat v útulcích po určité době. To by mělo zabránit jejich údajně nekontrolovanému a problematickému rozmnožování.
    Podle Šeicha by měla nová pravidla chránit nejenom zvířata, ale také lidi, a to nejen před zvířaty, ale i před jejich chovateli. "Což si myslím, že je větší příčina nebezpečnosti zvířat než zvířata samotná," řekl. Jak také řekl, jsou schopni některé ze svých návrhů připravit a předložit je tak, aby byly v příštím roce schváleny.
    Šeich s Tejcem také zvažují, že by i sex se zvířetem byl trestným činem spadající pod týrání. Zatím není jisté, zda navrhnou zpřesnit dosavadní úpravu, nebo zda zavedou přímo nový paragraf. Jejich opatření mají také zamezit pojídání psů a koček, protože i jejich zabíjení nebo držení pro tyto účely považují za druh týrání.
    Marie Lokingová z psího útulku v Chebu ČTK řekla, že případy pojídání zvířat jdou řádově do stovek až tisíců. "Našli jsme třeba tašku, která byla plná kočičích hlav," řekla. Konzumace psů a koček je podle ní vlastní hlavně jedné asijské komunitě. Vyšetřování ale podle ní vždy ztroskotá na nedostatku důkazů. "Psí jatka poznáte už na dálku, stačí jenom ten zápach," řekla novinářům.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů