Pátek, 19. dubna 2024

The Boston Globe: Šťastné, veselé ...a ekologické Vánoce

The Boston Globe: Šťastné, veselé ...a ekologické Vánoce
Boston (USA) 17. prosince (ČTK/The Boston Globe) - Až budou vybírat klíčovou součást letošních Vánoc, mohli by se zákazníci ptát sami sebe: Jak "zelený" je tenhle vánoční stromeček? píše americký list The Boston Globe.
    Pátráním po původu pořizovaného jehličnanu, stejně jako dárků, které se pod ním ocitnou, a zvážením, jakým způsobem je bude možné případně zlikvidovat coby odpad, mohou lidé pomoci nejen této planetě, ale i vlastní kapse.
    "Je zvláštní, že během vánočních svátků i lidé, kteří se celý rok chovají ekologicky, se nechají strhnout spěchem, musejí udělat spoustu věcí a 'zelené návyky' letí oknem," říká Peter Sander, spoluautor knihy Zelené vánoce: Jak prožít šťastné, ekologické svátky.
    Mnoho lidí na stromky navěsí těžko recyklovatelná pozlátka, vyzdobí dům šňůrami energii žeroucích světel a dárky zabalí do rolí zvláštního papíru s jediným cílem: šířit sváteční náladu. Výsledkem podle Sandera je, že ode Dne díkůvzdání do Vánoc Američané vyprodukují téměř miliardu kilogramů odpadků navíc týdně. Papírových pohlednic se během svátků v USA odešle tolik, že by zaplnily plochu fotbalového hřiště do výšky desetipodlažního domu.
    Ovšem zatratit Vánoce není nutné. Od místně vypěstovaných stromečků až po energii šetřící diody mají Sandler a další ekologové spoustu návrhů, jak sváteční oslavy udělat zelenější. Pokud jsou lidé zvyklí na Vánoce pořizovat stromeček, doporučuje většina ekologů opravdový. Ten před uříznutím čistí vzduch a udržuje zeleň a po svátcích je možné rozdrtit ho na mulčovací materiál.
    "Alternativou jsou umělé stromečky vyráběné převážně v Číně, které se musejí k zákazníkům přepravovat přes polovinu světa," vysvětluje Sandler. "Volba je zjevná, pokud nežijete v Arizoně, kam se tak jako tak musejí stromky dovážet ze vzdálenosti 1500 kilometrů."
    Pokud jde o vánoční dekorace, mohli by lidé začít využívat energii šetřící světla. Díky tomuto kroku se účet za nasvícení vánočního stromu před státním parlamentem v Bostonu v loňském roce podařilo snížit ze 775 dolarů (téměř 15.000 korun) na 12,85 dolaru (250 korun).
    Americký federální energetický úřad odhaduje, že využívání diod vyzařujících světlo (LED) ušetří asi 90 procent nákladů na elektřinu za svícení. Pokud by všechny americké domácnosti tyto Vánoce přešly na LEDky, pak by se ušetřilo asi 410 milionů dolarů.
    Šetrný přístup k životnímu prostředí znamená také nahradit jednorázové dekorace, jako je například pozlátkové třepení, za ozdoby, které si rodina dlouhodobě schovává, anebo za přírodní ozdoby vyrobené z šišek, slámy, bambusu, vlny, dřeva či organických produktů, jako jsou jablíčka, křížaly či ořechy.
    Ani pod přírodním, ekologicky vyzdobeným stromkem, by se nemělo zapomínat na dárky. Jack Kittredge z massachusettské odbočky zemědělského svazu pěstitelů organických produktů říká, že spolu s manželkou dávají dárky vyrobené z toho, co pěstují na své farmě - například copy z česneku, sušené meruňky či domácí víno.
    A ať je dárek jakýkoli, nezapomínejte na šetrný přístup k životnímu prostředí ani při jeho balení, dodávají ekologicky uvědomělí aktivisté. K tomu mohou výborně posloužit noviny, znovu použitelné látkové sáčky a dokonce i nepoužívané mapy ze starých cest.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů