Středa, 24. dubna 2024

Žalobu na EK kvůli povolenkám vláda zatím nestáhla

Žalobu na EK kvůli povolenkám vláda zatím nestáhla
Vláda odložila rozhodnutí o stažení žaloby, kterou loni podala na Evropskou komisi (EK) kvůli snížení počtu povolenek na emise skleníkových plynů pro léta 2008 až 2012. Vicepremiér Martin Bursík (SZ) po zasedání novinářům řekl, že je třeba ještě doladit některé argumenty a pozice. Před zasedáním nicméně s jeho návrhem nesouhlasilo ministerstvo průmyslu a obchodu.
    Stažení žaloby by podle Bursíka byl pro ČR "vhodným politickým rozhodnutím" pro předsednictví Radě EU. Ministerstvo průmyslu argumentuje dalšími žalobami, které Česko stáhnout nehodlá. Protože dnešní zasedání vlády bylo poslední, do předsednictví k Novému roku ČR vstoupí ve sporu s EK ohledně povolenek.
    Na pořad dnešního jednání vlády se nakonec vůbec nedostal návrh ministerstva životního prostředí, aby úřady vkládaly do speciálního fondu peníze za emise skleníkových plynů, které vyprodukují lety úředníků během předsednictví. "Protože do konce roku už se vláda nesejde, spustíme program jako dobrovolný," uvedl Bursík. Návrh přednesl po vzoru jiných předsednických zemí, vybrané peníze jdou na ekologické projekty.
    Žalobu na EK podalo Česko loni v červnu, stejný krok udělala většina zemí východní a střední Evropy. Důvodem ČR bylo, že jí EK snížila příděl povolenek pro roky 2008 až 2012 o asi 15 procent proti tomu, co ČR chtěla. Podle analýzy, kterou si dalo vypracovat ministerstvo průmyslu a obchodu, byly kroky EK při udělování povolenek pro ČR vyhodnoceny jako diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.
    Žalobou Česko podle Bursíka signalizuje nepříliš velkou ochotu ke spolupráci na společném celoevropském závazku, což potenciálně ohrožuje vyjednávací pozici nejen její, ale i celé Evropské unie.
    Bursík navrhoval stažení žaloby na jaře potom, co od sporů s EK po navýšení počtu povolenek ustoupilo Slovensko. Vláda ale tehdy jeho návrh nepřijala, proti byl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů