Pátek, 29. března 2024

Jak postavit nízkoenergetický dům, radí nová publikace

Zájem veřejnosti o domy s nízkou spotřebou energií v posledních několika letech výrazně roste.
Jak postavit nízkoenergetický dům, radí nová publikace

Zájemci o výstavbu či koupi rodinného domu stále častěji požadují tzv. nízkoenergetickou stavbu [1]. Důvodem jsou zejména dlouhodobě rostoucí ceny energií. Postavit nízkoenergetický dům ale nelze zcela běžnými postupy. Dosažení tzv. nízkoenergetického standardu vyžaduje dodržení určitých zásad při přípravě projektu i při realizaci stavby. Co je to nízkoenergetický dům? Jak jej poznáme? A jak dosáhnout toho, aby byl dům skutečně nízkoenergetický? To jsou hlavní otázky, kterými se zabývá nová publikace EkoWATTu s názvem Jak postavit nízkoenergetický dům.

Publikace popisuje hlavní zásady a doporučené postupy při přípravě a realizaci stavby nízkoenergetického domu. Zabývá se návrhem jednotlivých konstrukcí domu a způsobu vytápění a větrání. Jednu kapitolu věnuje také kontrole kvality projektu a realizace stavby, která je pro dosažení nízkoenergetického standardu klíčová. „Na českém trhu je zatím bohužel jen málo renomovaných architektů, projektantů a stavebních firem s dostatečnými zkušenostmi s realizací nízkoenergetických staveb. Proto se bohužel poměrně často setkáváme s neseriózními dodavateli, kteří spoléhají na to, že zákazník ví o nízkoenergetických domech ještě méně než oni sami,“ říká autor knihy Karel Srdečný. „Proto je vhodné projekt i stavbu nechat průběžně kontrolovat nezávislým specialistou,“ doporučuje autor.

Nízkoenergetický dům nemusí být nutně také nízkonákladový. „Samotná úspora energie totiž nemusí současně přinést také úsporu nákladů na energetický provoz domu,“ varuje Karel Srdečný. Úspory energie lze navíc dosáhnou pomocí kombinace nejrůznějších opatření – některá nás nestojí ani korunu, jiná jsou investičně poměrně nákladná. „Jednoznačnou odpověď na to, do jakých opatření a technologií je z dlouhodobého hlediska výhodné investovat, dá pouze celková energeticko-ekonomická optimalizace projektu domu. Ta nám také zaručí, že nízkoenergetický dům nebude výrazně dražší než běžná výstavba,“ říká Karel Srdečný.

Publikace vyšla v tištěné i elektronické podobě. Volně ke stažení je na adrese: www.ekowatt.cz

Vydání publikace bylo finančně podpořeno ze Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie – část A – PROGRAM EFEKT.

Další informace:

www.ekowatt.cz

www.ekowatt.cz

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie je nezávislá poradenská organizace, která od roku 1990 pomáhá občanům, obcím, podnikům a dalším organizacím se zaváděním energetických úspor a s využíváním obnovitelných zdrojů energie. Od roku 1996 poskytuje bezplatné energetické poradenství v rámci sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS) České energetické agentury. Provozuje dvě poradenská střediska – v Praze a v Českých Budějovicích.

Poznámky:

[1]        Koncept nízkoenergetického domu vznikl jako odpověď na rostoucí ceny energií. Základním kritériem pro nízkoenergetický dům je roční spotřeba tepla na vytápění, která nesmí přesáhnout 50 kWh/m2 vytápěné plochy. Nízkoenergetický dům má tedy ve srovnání s běžnou novostavbou postavenou podle požadavků českých norem zhruba jen čtvrtinovou až poloviční spotřebu energie na vytápění. Jiná situace je například v Rakousku či Německu, kde se nízkoenergetický dům stal již běžným standardem.

 

Roční spotřeba tepla na vytápění

Starší nezateplený dům (postavený před rokem 2000)

150 až 250 kWh/m2

„Běžný“ dům, který vyhovuje požadavku současných norem

80 až 120 kWh/m2

Dům s nadstandardní tepelnou izolací a kvalitními okny

60 až 90 kWh/m2

Nízkoenergetický dům, s nadstandardní tepelnou izolací, kvalitními okny a strojním větráním s rekuperací tepla

30 až 50 kWh/m2

Pasivní dům, s využitím solárních zisků a vnitřních zisků tepla, s nadstandardní tepelnou izolací, špičkovými okny a strojním větráním s rekuperací tepla

méně než 15 kWh/m2

Tabulka: Orientační hodnoty energetické náročnosti budov v ČR. Zdroj: EkoWATT

Zdroj: TISKOVÁ ZPRÁVA EKOWATT, CENTRUM PRO OBNOVITELNÉ ZDROJE A ÚSPORY ENERGIE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů